Pátek 18. června. Svátek má Milan.

Každý pátý Čech utratí všechny peníze, co má. Poláci a Bulhaři jsou na tom ještě hůř.

Investice 05.04.2016 | 09:40 0 Komentářů

Pravidelně každý měsíc spoří v Česku 53 % lidí, v průměru si odložíme stranou 1 700 korun. Každý pátý z nás ale utratí vše, co vydělá. Slováci jsou v tomto směru zodpovědnější. Nějakým způsobem spoří 81 % z nich, heslem „vydělám – utratím“ se řídí jen 18 % našich východních sousedů. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro společnost PROFI CREDIT, kterého se zúčastnilo na 4 000 respondentů.

Češi mají ve spoření stále rezervy, Poláci a Bulhaři jsou ale ještě nezodpovědnější. Pravidelně každý měsíc spoří v Polsku jen třetina lidí, čtvrtina Poláků si nedává stranou žádné peníze. Nejhorší je situace v Bulharsku. Tady má pravidelnou formu spoření jen necelá čtvrtina (23 %) lidí. Naopak 36 % Bulharů nemá v záloze žádnou finanční rezervu.

Jsou to alarmující čísla s ohledem na to, že by si každý měl udělat finanční polštář na horší časy. Obecně platí, že bychom si měli každý měsíc odkládat zhruba 10 % příjmu,“ říká k výsledkům průzkumu marketingová ředitelka PROFI CREDIT Dana Hakavcová. Jedním dechem ale dodává, že se v současnosti se opravdu vyplácí spíše si peníze na nákup zboží rovnou půjčit, než s jeho pořízením čekat a spořit několik měsíců či let: „Pravdou je, že s ohledem na aktuální úrokové sazby bank, které jsou v podstatě nulové, je teď výhodnější mít spotřebitelský úvěr nebo hypotéku, než nechat ležet peníze na spořicím účtu s hodně nízkým výnosem.“ PROFI CREDIT teď svým klientům nejen půjčuje, ale i šetří. Nabízí jim totiž bonus za dobré splácení až 25 000 korun, v případě podnikatelských půjček až 19 000 korun.

Češi si spoří nejnižší částku, Poláci nejvyšší

V Česku si lidé v průměru spoří měsíčně 1 700 korun, více než polovina z nás si ale odkládá stranou maximálně tisícovku. V okolních zemích jsou výše pravidelných úspor vyšší. Na Slovensku se průměr naspořené měsíční částky blíží v přepočtu 1 900 korunám. Poláci si v průměru dají stranou přes 2 100 korun a Bulhaři přes 2 000 korun. „Po odečtení nutných výdajů zbydou více než polovině Čechů (53 %) maximálně tři tisíce korun. Podobně jako my, jsou na tom Slováci,“ komentuje výsledky průzkumu Dana Hakavcová. Necelé tři tisíce korun zbývají v průměru také Polákům. Nejmíň peněz mají k dispozici Bulhaři. Polovině z nich zbude po zaplacení nutných výdajů v peněžence v přepočtu jen patnáct stovek.

Děti šetří víc než dospělí

Dvě třetiny českých dětí si ukládají alespoň část kapesného stranou a šetří si ho na vysněný dárek nebo zábavu. Jsou dokonce šetrnější než děti na Slovensku, v Polsku nebo v Bulharsku. 13 % malých Čechů si šetří dokonce celé kapesné, jen každé čtrnácté dítě v Česku utratí všechny peníze od rodičů hned, jak je dostane.

Tisková zpráva: PROFI CREDIT