CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

23. 05. 2012

Každý čtvrtý člověk čerpá v zahraničí svoji pojistku

Nejčastějšími příčinami přitom bývají krátkodobá onemocnění, jako jsou záněty horních cest dýchacích a mandlí, virózy, ale i následky přílišného opalování nebo šlápnutí na mořského ježka. Poměrně obvyklá jsou také akutní stomatologická či gynekologická ošetření. Mezi těmi nejobvyklejšími nechybí ani úrazy v důsledku dopravní nehody. Na dovolených se ale nevyhneme ani „majetkovým“ pojistným událostem – většinou jde o ztráty a krádeže zavazadel, okradení či vloupání do vozidel.

Na dovolené se může stát téměř cokoliv a dříve než se budete rozhodovat, jaké cestovní pojištění si uzavřít, je dobré podívat se na příklady, jak se může zapomenutá pojistka prodražit. Například prodělat srdeční kolaps v USA s několikadenní hospitalizací včetně řady odborných vyšetření vyjde na 600 765 Kč. Pokud vás chytne astmatický záchvat v Itálii, upadnete do bezvědomí a budete potřebovat transport leteckou ambulancí do nejbližšího zdravotnického zařízení, připravte si 540 000 Kč. Těžký průběh virové chřipky například ve Francii, který je spojený s týdenní hospitalizací, přijde na 112 000 Kč. Akutní zánět slepého střeva prodělaný v Řecku spolu s následnou operací včetně hospitalizace stojí
230 000 Kč. Ale stát se mohou i banálnější věci. Například ošetření zánětu zubu v Německu vyjde na 69 000 Kč a ošetření zlomeniny prstu v Chorvatsku může přijít na 45 000 korun.

Než tedy vyrazíte do zahraničí, rozhodně se vyplatí sjednat si pojištění v řádu stokorun. Kromě ceny pojištění byste se ale měli zamyslet právě nad výší limitu pojistného plnění, aby vás podobné události nezaskočily. „Téměř u všech produktů jsou limity nastaveny tak, aby pokryly většinu standardních výdajů na lékařské ošetření. Pokud je však klientovou prioritou jistota a klidně strávená dovolená, bez strachu z dlouhodobého zadlužení, stojí za to uzavřít limit vyšší (3 mil. Kč a více),“ upozorňuje Zbyněk Laisek, zástupce serveru Sfinace.cz. A dodává: „Vyšší pozornost je potřeba věnovat stomatologickým zákrokům, ať už při sjednávání pojistky, nebo před zákrokem. Pojišťovny v těchto případech využívají většinou tzv. sublimáty – i pojištění nad 3 milióny má maximální limit pro stomatologické ošetření v řádu desítek tisíc korun.

Výše limitu pojistného plnění se také odráží v celkové ceně pojištění. Musíte být připraveni, že vyšší či neomezené limity cenu navýší. Na druhou stranu nesmíte zapomínat, že v případě náročného lékařského zásahu či převozu do vlasti se toto navýšení mnohonásobně vrátí. Je také třeba dát si pozor na podmínky omezující nejen výši maximálního pojistného plnění, ale například na omezení pouze na nemoci, se kterými se klient dříve neléčil. Toto opatření slouží k potírání zdravotní turistiky.

Jak správně vybrat vhodné cestovní pojištění?

Zcela běžně dnes můžete najít ve srovnání velmi široké rozpětí cen pojištění na den pro stejnou cílovou destinaci,“ říká Zbyněk Laisek ze serveru Sfinance.cz. „Klienti se pak často ptají, proč stojí denní pojistka například do Turecka od 26 Kč až po 260 Kč. Ceny pojištění se tvoří obdobně jako u jiných produktů. Koncová cena je ovlivněna celkovou nabídkou jednotlivých pojišťoven, zprostředkovateli a v neposlední řadě samotným obsahem nabídky.“

Tyto rozdíly vychází přímo z nabídek konkrétních pojišťoven. Některé umožňují sjednat pojištění pouze na minimální počet dnů (například na 17). Sjednáte-li si tedy pojištění na kratší dobu, zaplatíte za více dnů, než je potřeba, a proto vám cena na den vyjde vyšší než jinde. Tento systém přetrvává z dob minulých, kdy se pojištění sjednávalo papírově a bylo potřeba v případě nižších pojistek sledovat celkové náklady.

Další možné úskalí se může skrývat v takzvaných balíčcích. K základnímu pojištění léčebných výloh je přidáno další připojištění jako úrazové pojištění, pojištění zavazadel (ztráty, zničení), pojištění odpovědnosti (pokud vy způsobíte někomu druhému škodu na zdraví či věci), pojištění storna zájezdu. Často je tento balíček nabízen přímo, bez jakékoliv možnosti klienta rozhodnout se předem, zda má o tento set zájem. Na druhou stranu se někdy může vyplatit například zvýhodněný rodinný balíček.

Cenu pojištění také ovlivňuje to, zda daná pojišťovna nabízí asistenční služby. Ty cenu vždy prodražují, ale vám na dovolené mohou pomoci řešit náročné situace. Asistenční služby mohou být pojišťovnami zprostředkovávány in house nebo, což je běžné u menších pojišťoven, prostřednictvím najímaných specializovaných firem.

V neposlední řadě také záleží, jak si pojištění sjednáte. Není překvapením, že on-line sjednání smlouvy je levnější – dané pojišťovně šetří náklady. „Odpadá papírování, přepisování smluv do systému, navíc v dnešní době se většina pojistek sjednává na internetových srovnávačích, kde jsou pojišťovny nuceny v přímém srovnání k co nejlepším cenám a přichází na řadu hromadné a speciální slevy, ze kterých mohou klienti profitovat. Naši klienti oceňují zejména šíři nabídky, máme více jak 12 pojišťoven, a zároveň rychlost, s jakou si vše mohou v klidu porovnat. Oproti většině běžných srovnávačů také nabízíme odborníky na telefonu, kteří dovedou poradit, jak například volit výši pojistného plnění – to se vyplatí hlavně cestovatelům–dobrodruhům,“ říká Zbyněk Laisek ze serveru Sfinance.cz.

Pojištění za nulu

Po zemích EU a zemích, které uzavřely speciální dohodu s Českou republikou, je možné vycestovat jen s Evropskou zdravotní kartou, kterou se lidé prokazují i v tuzemských ordinacích. Tato karta opravňuje držitele k využití základní lékařské péče ve veřejných zdravotnických zařízeních (bez limitu plnění – tj. maximální částky k úhradě). Využití je časově neomezené, není zkoumána příčina návštěvy, ani zda se pacient na danou věc již dříve léčil. Místní lékaři by měli k zahraničnímu pacientovi přistupovat jako k „domácímu“. Ale důležité je si uvědomit, že v tomto případě má pacient nárok pouze na nezbytně nutnou péči. Nemůže ji uplatnit jinde než ve státních zdravotnických zařízeních. Navíc se hrazená spoluúčast jakož i různá omezení a povinnosti vyplývající z místních platných zákonů vztahují i na zahraničního pacienta. Převoz do ČR ani repatriace do ČR není hrazena.

Takže z toho praktického pohledu, když se do nesnází dostane turista s „pojištěním za nulu“, nemůže si nikdy být jistý, zda se dostane do rukou státního lékaře. Naopak půjde spíše o soukromého lékaře, kterému zavolá například hotelová služba. To pak znamená, že veškeré lékařské zákroky jsou hrazeny pacientem, jelikož neproběhly ve státním zdravotnickém zařízení. Pokud máte komerční pojištění, které poskytuje i asistenční služby, máte k dispozici bezplatnou linku, kde vám se vším poradí a zprostředkují zdravotnický zásah. Pokud se stane, že ačkoli máte cestovní pojištění, lékař vyžaduje přímou platbu, je dobré se obrátit na asistenční službu v co nejkratším čase a ta doporučí lékařské zařízení, kde úhrada předem není potřeba. S komerčním pojištěním je pokryto hrazení privátního zdravotnického zařízení, převoz či repatriace do ČR. Není nutná spoluúčast hrazení dle místních zákonů.