CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

04. 08. 2014

Subjekty:

Katolická církev má v investičním fondu první stamiliony. ČSOB začala tyto prostředky zhodnocovat

„Se zástupci katolické církve jsme se shodli, že pro smysluplné fungování fondu je potřeba shromáždit řádově stovky milionů. To se už nyní podařilo. Církev ale očekává další nárůst objemu v roce 2015 i v následujících letech,“ říká Jan Barta, předseda představenstva společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.

Římskokatolická církev zvolila formu vlastního investičního fondu jako nejvhodnější a nejlevnější řešení pro efektivní zhodnocení svých volných prostředků a dlouhodobé finanční zajištění své samostatné budoucnosti. Portfolio fondu bude široce diverzifikováno jak mezi akcie a dluhopisy, tak i regionálně a odvětvově. Fond zároveň respektuje při svých investicích morální a etická hlediska, která jsou pro církev klíčová. Vyloučeny jsou proto například společnosti vyrábějící alkohol či zbraně. Založení fondu je zásadním krokem církve na cestě k finanční nezávislosti.

„Dosavadní fungování fondu i spolupráci s ČSOB hodnotím pozitivně. Mám radost ze vzájemné důvěry v případě, kdy se církev na úrovni diecézí s tímto typem investice setkává poprvé,“ komentuje aktuální dění Tomáš Holub, generální sekretář ČBK.

ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost patří v tuzemsku k předním správcům aktiv. Jejími klienty jsou nejen jednotlivci a firmy, ale i města a obce, státní podniky nebo neziskové organizace. Právě dlouhodobá orientace na institucionální klientelu společně s hlubokou znalostí české i zahraniční legislativy byly hlavními důvody, proč si Česká biskupská konference vybrala z více než deseti účastníků výběrového řízení právě ČSOB AM.