Pondělí 10. srpna. Svátek má Vavřinec.

J&T Banka: ČR – ČNB nechala sazby beze změny, ale byly 2 hlasy pro zvýšení sazeb

Bankovní rada České národní banky (ČNB) včera podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na 2,00 % (2T repo). Úplným překvapením nebylo hlasování (5:2), když dva členové hlasovaly pro další zvýšení sazeb o 25 bazických bodů.

Výrazná rizika oběma směry, ale spíše lehce pro-inflační

Bankovní rada vnímá, že v současnosti jsou rizika v ekonomice výrazná a to na obě strany. Vývoj české ekonomiky je solidní, domácí inflační tlaky nepolevují a jsou podle guvernéra Rusnoka stále robustní. Navíc kurz koruny je opět slabší, než předpokládala poslední prognóza ČNB ze srpna. Naopak zahraniční vývoj je zdrojem všech proti-inflačních rizik, které vyplývají jak z ochlazení ekonomické aktivity v eurozóně, tak nejistot, které jsou spojen s obchodními válkami a případně neřízeným brexitem. I přes tyto výrazná rizika se, ale bankovní rada jako celek shodla, že celková rizika jsou „lehce proinflační“.

Diskuze o sazbách

Ekonometrický model, který je základem prognóza ČNB, bankovní radě, podobně jako v srpnu, doporučil zvýšit úrokové sazby. Slabší kurz koruny a pokračující domácí inflační tlaky dokonce přiměly dva členy bankovní rady změnit názor a v září hlasovat pro zvýšení sazeb. V srpnu bankovní rada hlasovala 7:0 pro stabilitu. Výsledek hlasování není překvapující, protože před zasedáním někteří členové (např. Holub) mluvili o možnosti zvyšovat sazby.

Guvernér Rusnok uvedl, že dnešní diskuze se vedla v duchu, zda sazby zvýšit či ponechat beze změny. Guvernér navíc naznačil, že v tomto duchu bude diskuze pravděpodobně pokračovat i na dalším zasedán na začátku listopadu, kdy navíc bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu.

Naopak guvernér Rusnok na tiskové konferenci opakovaně odmítl, že by bankovní rada vůbec uvažovala o snižování sazeb a dle Rusnoka zde v dohledné době pro to nebude důvod. Tedy zatím to nevypadá, že by se ČNB brzy přidala k ostatním centrálním bankám včetně ECB a snižovala úrokové sazby.

Výhled

Nadále čekáme, že letos ČNB úrokové sazby už měnit nebude. Pokud by se stabilizoval vývoj v eurozóně (Německu), tak se vzhledem k domácímu inflačnímu vývoji otevírá prostor pro diskuzi o zvýšení sazeb. Naopak aby ČNB začala uvažovat o změně sazeb směrem dolů, tak se výrazně musí zhoršit situace v zahraničí, což výrazně ochladí domácí ekonomiku a zatím nejsou u toho druhé faktoru vidět ani náznaky. Jiným slovy i pro začátek příštího roku to zatím vypadá na stabilitu úrokových sazeb ČNB na 2,00 %.

Finanční trhy na zasedání ČNB lehce reagovaly. Koruna k euru posílila asi o 5 haléřů na 25,80 CZK/EUR. Výnos 5letého úrokového swapu vzrostl o 6 bodů na 1,59 %.

Petr Sklenář

Hlavní ekonom