Středa 25. listopadu. Svátek má Kateřina.

Jednání mezi USA a Čínou skončilo, výsledek se dozvíme zítra

Investice 09.01.2019 | 16:47 0 Komentářů

Americké akciové trhy dnes otevřely v zelených číslech. Pokračují tak v nepřerušeném růstu v tomto týdnu. Dow Jones roste o 0,6 %, S&P 500 posiluje o 0,4 % a technologický Nasdaq si připisuje 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 nejlépe zahájily dnešní seanci energetické společnosti, které získávají 1,1 %. Hlavním důvodem jsou rostoucí ceny ropy na světových trzích. Jen dnes cena vzrostla o více jak 3 % na 51,5 USD za barel ropy. Dále se daří technologickým firmám (+1 %) či sektoru zdravotní péče (+0,7 %). Hlavním důvodem optimismu na trzích jsou zprávy z jednání mezi zástupci Spojených států a Číny. To dnes skončilo po jednodenním prodloužení. Prozatím jsou informace velmi strohé. Obě strany se vyjadřují, že jednání byla „dobrá a příjemná“. Oficiální stanovisko bude zveřejněno až zítra.

Evropské trhy se také vezou na pozitivní náladě. Hlavní index Stoxx 600 je aktuálně silnější o 0,8 %. Nejvíce zde rostou akcie technologických firem (+2,4 %) a výrobců luxusního zboží (+2 %). Energetické firmy si připisují 1,2 %. Nedaří se především telekomunikačním společnostem, které zaznamenávají ztrátu ve výši tří desetin procenta.

Pražská burza dnes za velmi podprůměrné obchodní aktivity posílila o 0,4 %. Absolutním vítězem je již druhý den v řadě mediální skupina CME. Dnes si připsala 4,3 %, a značně tím předčila druhé místo. To obsadil Avast se ziskem 1,2 %. Třetí se umístila Moneta Money Bank, která si připsala 0,5 %. Na opačné straně se nachází textilka PFNonwovens (-1 %) či Philip Morris (-0,8 %).

JIŘÍ KOSTKA, KOMERČNÍ BANKA