Středa 03. června. Svátek má Tamara.

Jak vidí Jonáš Mlýnek z Lynx první čtvrtletí 2015 na investičním trhu: Nejvíce rostl německý trh

Investice 13.04.2015 | 10:15 0 Komentářů

První čtvrtletí je za námi a výsledková sezóna se pomalu rozbíhá. Ideální čas na ohlédnutí za výkoností akcií. Jasným vítězem prvního kvartálu byly jednoznačně německé akcie. Německý akciový index DAX totiž vzrostl o 21, 25 %. Dařilo se ale také asijským trhům, když čínský index Shanghai Composite rostl 11,86 % a japonský Nikkei 225 o 8,50 %. Co se týče amerického indexu newyorské burzy Dow Jones, tak i když poklesl o 0,26 %, tak z celkové třicítky elitních titulů vzrostlo 16 a z toho 6 o více než 10 %. Největší radost zde investorům udělaly akcie Boeing, a to růstem o 18,7 %, dále UnitedHealth o 17,3 % a Apple o 14,2 %. Na druhé straně investory nepotěšily akcie American Express, které se propadaly o 14,9 %, Intel –13,1 % a Caterpillar –11,4 %. (Tisková zpráva: Lynx)

Větších zisků mohli dosáhnout agresivnější investoři zaměření na menší společnosti. Šťastnou ruku měli ti, kteří počátkem roku koupili akcie menší farmaceutické společnosti Aoxing Pharmaceutical (AXN), jejíž akcie vzrostly o 447 % a zejména akcie poskytovatele marketingové platformy pro mobilní reklamu Voltari (VLTR), jehož akcie přidaly dokonce 524 %.

Americké akciové trhy zůstaly celkově v pozadí. Nejlépe z nich na tom byl Nasdaq, který rostl o 2,95 %. Hlavní akciový benchmark S&P 500 přidal pouze 0,44 %. Co se týče jednotlivých akcií, tak nejvýnosnější položkou indexu S&P 500 je aktuálně farmaceutická společnost Hospira. Ta od začátku roku přidala 43 % po převzetí farmaceutickým gigantem Pfizer, který neváhal za Hospiru dobře zaplatit. Obdobným případem je firma Kraft, jejíž akcie se od počátku roku zhodnotily o 42 % díky nedávnému spojení se společností Heinz.

Nejvýnosnější akcií indexu S&P 500, která nevzrostla vlivem fůze nebo akvizice, je výrobce solárních panelů First Solar, který po silném výsledkovém reportu v únoru připsal letos už 36 %. Na druhé straně si nejvíce v S&P 500 pohoršily akcie Sandisk o 29 % a Ralph Lauren o 24 %. Z celého indexu pokleslo během prvního kvartálu 38 % společností.