CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

24. 11. 2022

Jak si užít vánoční pohodu a nakoupit vánoční dárky rozumně i v době rekordní inflace

Vánoce jsou časem radosti, pokoje a rodinných tradic, ale také obdobím zvýšených finančních výdajů. V tomto roce finanční zátěž spojená s vánočními nákupy zasáhne rodinný rozpočet bohužel ještě výrazněji než v minulých letech. V následujícím textu přinášíme několik tipů investičního analytika Martina Milka ze společnosti Fingo.cz, jak nakoupit na Vánoce a nezruinovat rodinný rozpočet.

Je pravděpodobné, že jakýkoliv dárek v letošním roce koupíte, zaplatíte za něj o něco více než v loňském roce. Na situaci se bohužel podepsala rekordní inflace, která žene nahoru nejen ceny potravin. Do spotřebitelských cen se promítají také extrémní ceny energií a surovin, kvůli nimž jsou dražší i výrobky, které lidé kupují jako vánoční dárky.  Příkladem je třeba elektronika, oděvy a další zboží nebo i některé služby,” komentuje současný stav trhu analytik společnosti FinGO.cz Martin Milek.

Je tedy zřejmé, že na letošní vánoční svátky je potřeba nakupovat s rozumem a vše si zejména důkladně promyslet. “Doporučuji stanovit si vánoční rozpočet, a to nejen na dárky, ale i na stromek, výzdobu, potraviny, silvestrovské pobyty či jiné aktivity, které si chcete dopřát během svátků. Zvažte své finanční možnosti v souladu s rodinným rozpočtem. Raději oslavte svátky se svými blízkými ve skromnějším duchu ve zdraví a bez nových dluhů,” radí Martin Milek.

Zdražování bohužel nekončí jen u vánočních dárků. Ještě více je zřejmé při meziročním porovnání cen základních potravin jako jsou máslo, mléko, mouka, vejce či brambory. Tento fakt se odrazí významně při přípravě vánočních receptů a pečení cukroví.

vánoční pečení a vaření říjen 2021 v Kč říjen 2022 v Kč cenový nárůst o
máslo (1 kg) 150,21 226,13 51%
hladká mouka (1 kg) 12,41 20,49 65%
vejce (10 ks) 26,43 45,01 70%
vepřová pečeně (1 kg) 86,79 128,94 49%
krystalový cukr (1kg) 13,05 30,54 134%
konzumní brambory (1kg) 10,61 13,38 26%
včelí med (1 kg) 164,22 187,04 14%
polotučné mléko (1 l) 12,70 17,64 39%
zdroj: Český statistický úřad

I při nákupu potravin je možné ušetřit, když se dopředu připravíte a dobře si nákup naplánujete. Základem je nákupní seznam, kterého se budete držet. Doporučuji udělat si cenový průzkum v různých obchodních řetězcích s pomocí internetu či tištěných letáků. Když v obchodě narazíte na zboží v akci, nemusíte jej kupovat jen proto, že je levnější. Pokud ho reálně nepotřebujete nebo ho nestihnete spotřebovat, může se stát, že skončí v koši. Vyhýbejte se neplánovaným nákupům a utrácení za zbytečnosti, které vás posléze mohou mrzet,” dodává Martin Milek z FinGO.cz.

10 rad jak ušetřit při nakupování vánočních dárků

Radí Martin Milek, analytik společnosti FinGO.

1. Doporučuji stanovit si vánoční rozpočet, a to nejen na dárky, ale také na stromek, výzdobu, nákup potravin, silvestrovskou dovolenou a jiné aktivity, které si chcete dopřát během vánočních svátků. Zvažte své finanční možnosti, ať neohrozíte rodinný rozpočet.
  2. Téměř vše je dnes možné koupit bezpečně přes internet. Pokud jde o dražší zboží, udělejte si cenový průzkum u různých e-shopů, nebo použijte srovnávače cen. Při porovnávání cen zohledněte také možnosti osobního vyzvednutí či náklady na dopravu.
  3. Dárky nakupujte průběžně. Den před Štědrým dnem vás v obchodech nemusí čekat přívětivé ceny. Zároveň je takové nakupování vánočních dárků stresující a nemusíte sehnat to, co hledáte. Zákazníci shánějící zboží na poslední chvíli často koupí výrobek, který sice úplně nevyhovuje, ale je k dispozici, a ještě si připlatí za rychlé doručení.
  4. Na dárek se složte. Pokud se v rámci rodiny či v kruhu přátel domluvíte, že koupíte společný dárek, bude to mít hned několik výhod. Jednak pro vás bude takový dárek patrně finančně dosažitelnější, a pravděpodobně tak budete moci dotyčného obdarovat i hodnotnějším a zajímavějším dárkem.
  5. Všímejte si slev. Slevové kupony můžete najít na internetu, například na stránkách zaměřených na slevy nebo ve skupinách na sociálních sítích, kde lidé různé slevové kódy sdílejí.
  6. Pokud je to možné, nakupujte dárky na jednom místě. Kamenné obchody často nabízejí výhodnější cenu při nákupu více položek. I v internetových obchodech je běžné, že při objednávce většího množství daného výrobku dostanete slevu, nebo dopravu zdarma. Nakoupit v jednom e-shopu je jednodušší, rychlejší a za dopravu platíte pouze jednou, nebo vůbec.
  7. Dárky můžete vlastnoručně vyrobit, a to nejen s dětmi, ale i v kruhu dospělých. Dárky vlastní výroby budou originální, vyrobené na míru a možná si u výroby i odpočinete a společně se zasmějete.
  8. Vhodným řešením místo koupě nových věcí může být i výměna již použitých věcí mezi přáteli či sousedy, například hračky, knihy nebo oblečení, nebo jejich zapůjčení na určité období, například rok. Ušetříte a ještě uděláte dobrý skutek.
  9. Ideální je, když se vám podaří financovat vánoční nákupy z vánočních odměn či z úspor a nesáhnete po úvěrových produktech. S dárky na splátky či s čerpaného spotřebního úvěru byste se zatížili dlouhodobým splácením, kterého byste posléze mohli litovat.
  10. Plaťte co nejvíce platební kartou. V některých bankám nebo obchodech můžete získat tzv. cashback, tj. z každé platby vám bude připsáno určité procento ze zaplacené sumy zpět na váš účet. I kdybyste tímto způsobem ušetřili měsíčně pár desítek korun, v současné době se každá koruna počítá.