CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

23. 07. 2014

Subjekty:

Jak si stojí finanční poradenství v ČR?

Preferováni jsou starší a vzdělaní

Klienti si u svých poradců, k nimž se většinou dostávají na základě doporučení od svých známých, zakládají především na jejich solidnosti a odborné průpravě. Oceňují, pokud jsou vnímaví vůči jejich potřebám (například z hlediska místa či času) a přizpůsobují se jim. Poradce by podle nich neměl být příliš formální ani nadměrně žoviální, totéž platí také o jeho oděvu – ideální je slušné a čisté oblečení, klienti si příliš nepotrpí na jedince v obleku a kravatě. Preferováni jsou odborníci vzdělaní v oblasti financí, a to ve středním a vyšším věku, což navozuje dojem solidnosti.

Produkty, které nejvíce táhnou

Služby finančního poradce již alespoň jednou vyzkoušelo celých 60 % respondentů. Mezi nejčastěji uzavírané produkty mezi klienty finančních poradců patří životní pojištění (58 %), penzijní připojištění (35 %) a stavební spoření (26 %). Na dalších příčkách se umístilo také pojištění domácnosti (24 %), povinné ručení (17 %) či hypotéka (15 %). Respondenti preferují řešení „vše v jednom“, tedy poradce, který je provede napříč komplexním světem financí, který jim dá na výběr s doporučením z různých vhodných produktů od více poskytovatelů a na něhož se mohou opakovaně obracet se všemi svými požadavky z tohoto odvětví.

Není bez zajímavosti, že finanční poradci byli vnímáni jako hodnotný zdroj informací o finančních produktech u 64 % oslovených, naproti tomu například reklamní kampaně jsou hodnoceny jako informačně hodnotné pouze u 24 % respondentů. Značnou pozornost dnes klienti upínají k internetu, kam se chodí informovat na webové prezentace jednotlivých finančních institucí (82 %) nebo navštěvují různé internetové srovnávače (79 %).

Pracovali byste jako poradce?

Zajímavé odpovědi přinesla také odpověď na otázku, zda by byli respondenti ochotni pracovat jako finanční poradci a pokud ano, tak jaké výhody by jim to mělo přinášet. Ze skupiny respondentů, kteří služeb finančního poradenství již někdy využili, si dokáže celých 17 % představit, že by je práce finančního poradce naplňovala, a to zejména díky volnosti, možnosti pomáhat dalším lidem a možnému profesnímu růstu. Naproti tomu u skupiny, jež poradce dosud nevyužila, by si sebe sama na pozici poradce dokázalo představit pouhých 10 % dotázaných. „Tento jev ukazuje, že práce finančních poradců na českém trhu je lepší, než jejich pověst. Drtivá většina z nich je poctivých, ale jejich vnímání veřejností je pokřiveno kvůli mediálním kauzám,“ myslí si Dušan Pavlů, marketingový ředitel ze společnosti OVB Allfinanz, která se na evropském trhu zabývá finančním poradenstvím již od roku 1970.

V této souvislosti se rovněž ukazuje, že klienti oceňují, pokud je osoba poradce spjata s velkou renomovanou společností, která si zakládá na své důvěryhodnosti, stabilitě, nezávislosti a profesionalitě. V takovém prostředí se totiž nečestní jedinci zpravidla dlouho neudrží,“ dodává Dušan Pavlů.