CZK/€ 24.580 -0,33%

CZK/£ 29.165 -0,39%

CZK/CHF 25.145 -0,43%

29. 06. 2022

Jak seznamovat děti s analýzou dat a umělou inteligencí? Například prostřednictvím inovativního baseballového trenažeru

Zcela nekonvenční způsob zvolila společnost SAS v záměru seznamovat mladou generaci s jedním z oborů budoucnosti, tedy umělou inteligenci (AI), a pokročilými analytickými nástroji. V rámci zvyšování „datové gramotnosti“ vytvořila vzdělávací program kombinující baseball a softball s nejnovějšími technologiemi. The Batting Lab je interaktivní prostředí, které využívá umělou inteligenci, počítačové vidění a analýzu internetu věcí (IoT) k tomu, aby pomohla dětem zlepšit jejich baseballové a softballové odpaly.

„Už u malých dětí musíme začít budovat důvěru k používání dat a analytiky. Jedná se o základní prvky tzv. datové gramotnosti. Trenažér The Batting Lab využívá datovou vědu, aby pomohl dětem pochopit význam využití dat ve zlepšení jejich odpalů. A díky tomu jsou pro ně data a analýzy dostupnější a zábavnější. Zvyšování datové gramotnosti pomůže mladým lidem uspět ve světě, který je stále více poháněn právě daty a jejich analýzou,“ uvedl Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.

Technologicky nabitý pálkařský trenažér je vybaven řadou senzorů a kamer, které zachycují postoj pálkaře, jeho švih při odpalu a detaily letu míčku. Prostřednictvím umělé inteligence, počítačového vidění a analýzy IoT se v reálném čase analyzují nashromážděná data. Hráč ihned získá zpětnou vazbu. Návrhy na zlepšení jsou sdíleny prostřednictvím displejů na podlaze a stěnách trenažeru.

Senzory a kamery The Batting Lab shromažďují více než 50 000 datových bodů v průběhu odpalu. Hráč se dozví, jak optimalizovat rozložení své hmotnosti, polohu rukou, pohyby těžiště a další faktory.

„Jak se děti zdokonalují v odpalování, získávají také sebevědomí při používání dat a analýz k dosažení svých cílů. Umělá inteligence, počítačové vidění a další pokročilé technologie v trenažeru The Batting Lab dělají data a analýzy zábavnými. Děti hned od začátku využívají data ke zlepšení svých švihů a postojů. The Batting Lab sice může zlepšit úspěšnost dětí v jejich oblíbené hře, ale jeho nejdůležitějším výsledkem je připravit je na budoucnost tím, že jim dá sebevědomí při práci s daty a analýzami, které řídí svět kolem nás,“ doplnil Petr Šlajchrt.