CZK/€ 24.315 -0,14%

17. 04. 2020

Subjekty:

INVESTIČNÍ FONDY OSLAVÍ SVŮJ DEN

V roce 1743 se 19. dubna narodil Abraham van Ketwich, považovaný za zakladatele investičních fondů, protože v roce 1774 založil první investiční fond „Eendragt maakt Magt“ (Union is Strength). Asociace pro kapitálový trh České republiky se přidala ke svým partnerským asociacím v Německu, Rakousku, i dalším zemím v regionu střední Evropy a od roku 2014 začala tento den slavit jako Světový den investičních fondů.

Současná situace poznamenává i investiční fondy dostupné českým investorům. Svojí podstatou však zůstávají fondy i v době výrazných poklesů instrumentem, který poskytuje svým investorům jistotu. Zásadní je pro to jejich hlavní parametr: pravidelnost.

Základním pravidlem je v této turbulentní době nepanikařit a nesnažit se časovat trh. Ideálním přístupem pro drobné investory zůstávají pravidelné investice do diverzifikovaných podílových fondů. Podstatou pravidelné investice je právě to, že dokáže v průběhu času vyhladit výkyvy cen způsobené kolísavostí kapitálových trhů. Dlouhodobost a pravidelnost investování jsou významnou ochranou drobných investorů nejenom v dobách epidemie coronaviru, ale v případě jakýchkoliv tržních turbulencí,“ komentuje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR.

Fondy skýtají potenciálně vyšší výnos než spořicí účet nebo termínový vklad, a zároveň bezpečně diverzifikují portfolio – jeden fond obsahuje obvykle desítky různých investic napříč trhem. Spravuje jej kvalifikovaný portfolio manažer, na základě informací, které běžný laik téměř nemá možnost získat a vyhodnotit. Proto zůstávají investiční fondy pro drobné investory nejvhodnějším instrumentem.