Čtvrtek 14. prosince. Svátek má Lýdie.

INVESTICE DO FONDŮ NEPŘESTÁVAJÍ RŮST

Investice 20.11.2017 | 13:07 0 Komentářů

K 30.9.2017 bylo v domácích a zahraničních fondech nabízených v České republice zainvestováno 469,9 miliard Kč. Investice do fondů se drží na historicky nejvyšší úrovni. Favoritem investorů i nadále zůstávají smíšené fondy. České domácnosti se svými investicemi přibližují ke standardu zemí západní Evropy s cílem uchovávání hodnoty majetku prostřednictvím investování.

Asociace pro kapitálový trh (AKAT) dnes zveřejnila informace o vývoji asset managementu, kolektivního investování a custody za třetí čtvrtletí roku 2017. Celkový objem majetku, investovaný přes členy Asociace do investičních nástrojů, dosahoval k 30.9.2017 výše 1,365 bilionu korun. Domácnosti a instituce mají zainvestováno v domácích a zahraničních fondech kolektivního investování nabízených v České republice 469,9 miliard Kč. Od začátku roku 2017 majetek ve fondech kolektivního investování zaznamenal nárůst o 39,8 miliardy Kč, tj. o 4,26 % (z 430,1 mld. Kč k 31.12.2016 na 469,9 mld. Kč k 30.9.2017). Při rostoucím počtu investorů tak již každý sedmý Čech investuje do fondů.

Asset Management:

Ze zveřejněných dat vyplývá, že vykazovaná statistika představuje majoritu trhu správců aktiv v České republice. Celkový objem majetku svěřený správcům aktiv v ČR nebo jejich prostřednictvím správcům aktiv v zahraničí dosáhl k 30.9.2017 výše 1,365 bilionu korun a vzrostl během roku 2017 o 77 miliard Kč (z 1,288 bn Kč k 31.12.2016 na 1,365 bn Kč k 30.9.2017).

Tato data jsou publikována v konsolidované podobě společně za tuzemské i zahraniční obchodníky s cennými papíry a investiční společnosti nabízející investiční služby v ČR. Korekce o započtení duplicitních dat při správě majetku a fondů jsou již v uvedených datech zahrnuty. Údaje o největších centrech správy majetku v ČR naleznete v níže uvedené tabulce.

Objem majetku investovaného prostřednictvím členů asociace (k 30.9.2017)

Finanční skupina Čistý objem aktiv mil. Kč
OSTATNÍ 688
Celkem 1 364 844

Investice ve fondech:

Majetek v podílových fondech vzrostl během třetího čtvrtletí roku 2017 o 14,34 miliardy korun (tj. 3,15 %). Z toho hodnota majetku v zahraničních fondech vzrostla o 3,45 miliard korun (tj. o 1,76 %) a domácí fondy zaznamenaly nárůst o 10,87 miliard korun (tj. o 4,22 %). Nárůst majetku zaznamenala aktiva peněžních, akciových, nemovitostních, fondů fondů, smíšených a dluhopisových fondů. K poklesu došlo u strukturovaných fondů.

Obyvatelstvo a instituce drží v domácích a zahraničních podílových fondech nabízených v České republice celkem 469,9  miliard Kč (k 30.9.2017), přičemž 81% objemu majetku je drženo fyzickými osobami a 19% je drženo právnickými osobami.

Největší zprostředkovatelé:

Mezi pětici největších zprostředkovatelů domácích a zahraničních fondů kolektivního investování v České republice patří k 30.9.2017 skupina České spořitelny (121,54 mld. Kč), skupina ČSOB (102,78 mld. Kč), skupina Komerční banky (64,11 mld. Kč), Conseq (34,87 mld. Kč) a skupina Amundi (27,16 mld. Kč).

Fondy kvalifikovaných investorů:

Členové Asociace pro kapitálový trh mají pod svou správou také Fondy kvalifikovaných investorů, které nejsou zahrnuty ve výše uvedené statistice domácích a zahraničních fondů (v objemu majetku investovaného prostřednictvím členů asociace v celkové výši 1,365 bn Kč, uvedeném v první části této tiskové zprávy, Fondy kvalifikovaných investorů zahrnuty jsou). Ke dni 30.9.2017 byla výše objemu majetku ve Fondech kvalifikovaných investorů členů AKAT 125,74 mld. Kč.

Custody:

Uvedené údaje se vztahují k objemu majetku ve službách custody a o počtu transakcí s nimi. Ve třetím čtvrtletí roku 2017 bylo provedeno celkem 91.695 transakcí. Celková hodnota majetku svěřeného custodianům dosáhla k 30.9.2017 hodnoty 3,235 bn Kč, což znamená pokles během třetího čtvrtletí roku 2017 o 47,095 miliard Kč (z 3,283 bn Kč k 30.6.2017 na 3,235 bn Kč k 30.9.2017).

Tisková zpráva Asociace pro kapitálový trh České republiky