Neděle 13. června. Svátek má Antonín.

Banky 28.06.2016 | 13:29 1 Komentář

Všeobecná úverová banka (VÚB) uspěla u odvolacího Vrchní soudu v Praze se svou žalobou, kterou napadala klíčové rozhodnutí v insolvenci společnosti Heavy Machinery Services (bývalý Legios). I odvolací Vrchní soud v Praze plně vyhověl její žalobě a potvrdil zrušení usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích, kterým povolil řešení úpadku HMS reorganizací. Insolvence, v níž se jedná o dluhy přes tři miliardy korun, se tak vrací na svůj počátek. Vrchní soud zároveň potvrdil, že případ už téměř tři roky řeší nesprávný soudce, kterému byla kauza přidělena mimo rozvrh práce, a nebyl tak oprávněn přijímat rozhodnutí. Teď ho musí nahradit soudce nový. (Tisková zpráva: Všeobecná úverová banka)

Celé insolvenční řízení se tak zřejmě vrací do okamžiku před rozhodnutím o řešení úpadku dlužníka. VUB toto rozhodnutí vítá: „Nejde jen o to, že soudy potvrdily, co tvrdíme od samotného začátku. Že celé insolvenční řízení provází celá řada nestandardních a podezřelých kroků. Zásadní je rozsudek hlavně kvůli tomu, že se nyní může konečně insolvenční řízení probíhat jak předpokládá zákon – tedy aby došlo k rychlému a co nejvyššímu uspokojení věřitelů. Pod vedením nového soudce.“ A dodává: „Věříme, že éra insolvence HMS s neoprávněným soudcem a trestně stíhaným insolvenčním správcem Ivo Halou je jednou provždy za námi. A že nyní bude soud jednat v zájmu skutečných věřitelů dlužníka.“

Stávající reorganizace připravované HMS byla jen formální

Dlužník a na něj napojení věřitelé rozhodnutí odvolacího soudu více než rok a půl záměrně blokovali a různými účelovými podáními k soudu oddalovali. Stávající situace nečinnosti soudu dlužníkovi, který je propojený s trestně stíhaným Františkem Savovem, vyhovovala. Dlužník systematicky snižuje svou majetkovou podstatu, veškerou výrobní činnost převedl do nově založené společnosti Legios Loco. Soudem povolenou reorganizace připravoval jen formálně a nikdy ji nemohl myslet vážně. Základní podmínkou reorganizace je spolupráce dlužníka, která v tomto případě naprosto chybí. Na to si opakovaně stěžuje i stávající insolvenční správkyně Petra Hýsková. Navíc reorganizovat společnost, která dnes reálně již nic nevyrábí, je vyloučené.

Jeden komentář: “Insolvence Heavy Machinery Services (Legios) se vrací na samý počátek, Vrchní soud v Praze potvrdil, že insolvenci řeší nesprávný soudce”

1. Michal Donath napsal:

Soud sice rozhodl o nepříslušném soudci, ale rozhodnutí schůze věřitelů o reorganizaci společnosti pořád zůstává v platnosti. Všeobecná úverová banka (VÚB), jako jeden z věřitelů, se dlouhodobě snaží proces reorganizace narušit a úspěšnou společnost tak tržně zlikvidovat. Bezprecedentní postup VÚB je vedený snahou dovést HMS do konkurzu, rozprodat ji předem připraveným zájemcům bez ohledu na uzavřené zakázky a stovky pracovních míst. Proces reorganizace je jedinou možností, jak reálně uspokojit věřitele. Společnost Heavy Machinery Services vykazuje kladný hospodářský výsledek a generuje z realizovaných zakázek dostatečný kapitál, kterým lze v rámci reorganizace vypořádat závazky vůči věřitelům. Aktuálně firma zaměstnává 311 pracovníků a od začátku procesu reorganizace vyplatila na mzdách 212.253.542,– Kč, přičemž do státního rozpočtu odvedla částku přesahující 90.000.000,– Kč. V případě úspěšného dokončení reorganizace může HMS i nadále garantovat pracovní příležitosti svým zaměstnancům a zakázky subdodavatelům.