CZK/€ 25.320 +0,18%

07. 05. 2019

Subjekty:

Index očekávání ČSOB: Firmy věří v růst poptávky

Malým a středním firmám roste optimismus. Přispívá k tomu hlavně zvyšující se poptávka klientů po zboží a službách. Vyplývá to z výsledků Indexu očekávání firem ČSOB, který pravidelně zkoumá náladu u firem a podnikatelů. Index v prvním čtvrtletí stoupl o 0,2 bodu na 20,3 bodu.

Nárůst poptávky předpokládá pro druhé čtvrtletí více než 55 procent z dotazovaných firem a podnikatelů, zatímco pro minulý kvartál to bylo jen 44 procent. „Firmy a podnikatelé byli ještě před koncem loňského roku opatrní, ale postupně zjišťují, že hnací motor české ekonomiky je nadále silný a zákazníci jsou pořád ochotni utrácet,“ uvedl Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB.

Očekávaný vývoj poptávky ve 2. čtvrtletí 2019

Celkem 47 procent respondentů očekává v letošním roce vyšší investice než loni, což je o čtyři procentní body méně než při minulém šetření. Rozšiřování svého podnikání pak plánuje 19 procent z oslovených firem a podnikatelů. „Je znát, že firmy začínají přistupovat k investicím trochu opatrněji. Nicméně třeba investice do automatizace a robotizace mají ve firmách příznivý dopad na efektivitu a kvalitu produkce a řeší i nedostatek kvalifikované pracovní síly. V ČSOB firmám vycházíme vstříc nabídkou rychlého úvěru na podnikání, u něhož je ve druhé polovině splácení úroková sazba 0 %,“ doplnil Petr Manda.

Spokojenost s ekonomickou situací v České republice mezikvartálně klesla o půl procentního bodu na 70,2 procenta. „Z průzkumu dostáváme obrázek ekonomiky, kde sektor malých a středních podnikatelů nepřestává hledět do budoucnosti s důvěrou, navzdory tomu, že si uvědomuje rizika cykličnosti hospodářského vývoje a snaží se pružně přizpůsobovat své chování,“ doplnil hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Na Slovensku v prvním čtvrtletí Index očekávání firem vykázal 18,2 bodu, což znamenalo oproti minulému měření pokles o 4,7 bodu. Pohoršily si všechny zkoumané složky, tedy poptávka, investice i rozšiřování podnikání. Na rozdíl od Česka také většina slovenských představitelů firem, celkem 63 procent, vyjádřila s vývojem tamní ekonomiky nespokojenost.

Reprezentativní průzkum Index očekávání firem zahrnuje 400 středních a malých společností a živnostníků napříč obory podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může nabývat hodnot od -100 do +100 bodů. Celkový index je pak průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a rozšiřování podnikání. Index očekávání firem ČSOB sleduje od roku 2013. Od jara 2018 se počítá Index očekávání firem i na Slovensku.