Čtvrtek 16. září. Svátek má Ludmila.

INDEX EXPORTU: PO PRÁZDNINÁCH ZPĚT NAHORU

Po dramatickém propadu českého vývozu v červenci ukazuje pro další měsíce Index Exportu návrat k jednocifernému růstu. Letní rozkolísanost českého průmyslu a potažmo exportu byla letos extrémní. Tento vývoj navíc sledujeme na pozadí obav z důsledků britského referenda. Ovšem německé průmyslové objednávky a předstihové indikátory z eurozóny ukazují, že i v českém průmyslu by mělo dojít ke zlepšení a tedy návratu k růstu vývozu. I nadále se jeví jako pravděpodobné, že toto tempo bude jednociferné a ke konci letošního roku bude zvolna brzdit.

„Ve zbytku roku nečekáme nikterak závratná tempa růstu exportu, ovšem to, co jsme viděli v červenci, by mělo být skutečně extrémní výjimkou z řady,“ říká investiční stratég Raiffeisenbank Michal Brožka a doplňuje: „Alespoň první dopady referenda o brexitu nejsou tak vážné, jak mohly být. Hlavním rizikem zůstává vývoj v EU, kde ovšem dochází ke zlepšování předstihových indikátorů.“

„Zprávy z trhu však na start nového roku už optimismem nehýří. Zejména světové automobilky tvrdě přišláply brzdový pedál a toto se zcela určitě negativně projeví ve velké části českého exportu na začátku příštího roku. Navíc na českém trhu práce je stále neobsazených 134 tisíc pracovních míst, což nás limituje k dosažení ještě lepších výsledků,“ dodává Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Šetření mezi českými vývozci

Vedle Indexu Exportu provádí Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací exportérů šetření mezi českými vývozci. V rámci tohoto šetření vývozci odpovídali na dvě otázky „Jak hodnotíte současnou úroveň exportu Vaší společnosti ve srovnání s obdobím před 3 měsíci?“ a „Jaký očekáváte vývoj exportu Vaší společnosti za následující 3 měsíce ve srovnání s dneškem?“ Respondenti pokaždé vybírají ze škály 0–100.

„Z výsledků zářijového průzkumu vyplývá, že vývozci současnou situaci hodnotí stejně jako před třemi měsíci (pokles na rovných 50 bodů z předchozí úrovně 51,0) a podobně v následujících třech měsících v mediánu nečekají zlepšení ani zhoršení situace (opět snížení na rovných 50 bodů z předchozí úrovně 54,0, která indikovala zlepšení),“ uvádí Michal Brožka.