CZK/€ 23.840 +0,48%

CZK/CHF 23.927 +0,76%

15. 05. 2019

Hrubý domácí produkt – 1. čtvrtletí 2019

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) domácí ekonomika v 1. čtvrtletí letošního roku vzrostla ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 % a meziročně o 2,5 %.

Detailnější informace ČSÚ ještě neposkytl, a tak je prozatím nutné spokojit se s obecným konstatováním, že hlavními zdroji růstu HDP byly v 1. čtvrtletí zahraniční poptávka, spotřeba domácností a hrubý fixní kapitál. Z nabídkové strany podle ČSÚ k růstu HDP nejvíce přispěl zpracovatelský průmysl v kombinaci se službami a stavebnictvím.

Zatímco celkový růst HDP nijak překvapivý není, tak nastíněná struktura vývoje ekonomiky v 1. čtvrtletí již ano. Velmi překvapivé je především konstatování ČSÚ, že dominantním faktorem růstu tuzemského hospodářství byl zpracovatelský průmysl. Pohled na slabý vývoj průmyslové produkce v 1. čtvrtletí totiž něco takového rozhodně nenaznačoval.

Detailnější vhled do statistiky HDP poskytne ČSÚ 31. května.

Miroslav Novák

Analytik