CZK/€ 24.315 -0,14%

03. 03. 2020

Subjekty:

HODNOTA INVESTIC V ČESKÉ REPUBLICE DOSAHUJE 1,58 BILIONU

Celkový objem investic v ČR je už tradičně obdobný jako výdaje českého státního rozpočtu. Na konci roku 2019 dosáhl více než 1,58 bilionu korun.

Jedná se o peníze, které lidé či instituce svěřili správcům aktiv v České republice nebo jejich prostřednictvím správcům aktiv v zahraničí.

Pro srovnání – výdaje státního rozpočtu na rok 2019 byly stanovené na 1,5 bilionu korun, stejně jako příjmy. „Investice sice rostou stejně rychle jako státní útraty, byly bychom však ještě raději, kdyby tempo růstu objemu prostředků pod správou ještě více akcelerovalo. S ohledem na absenci tuzemské penzijní reformy a řádově vyšší podíl investic ve vyspělém světě máme stále kam růst,“ prohlásil předseda AKAT Martin Řezáč.

Loni dosáhl objem aktiv ve fondech 557 miliard korun a průměrný český investor vydělal 8,9%

V loňském roce ve fondech přibylo více než 84 miliard korun. Což představuje meziroční nárůst celkových objemů peněz ve správě o 17,8 procenta. „Nejvíce nových investic plyne jednoznačně do fondů dluhopisových, které narostly o téměř 53 mld Kč, ale také akciových, nemovitostních, nebo smíšených fondů. Naopak, úbytek zaznamenaly fondy peněžního trhu.“ upřesňuje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT.

Průměrný český fondový investor vydělal v roce 2019 8,9%. „Je nutno konstatovat, že rok 2019 byl pro investice rozhodně mimořádně úspěšný. Především tzv. riziková aktiva (akcie, komodity, nemovitosti) rostla více, než odpovídá dlouhodobým průměrům. Pozitivní výnos však přinesla i konzervativní aktiva. “ uzavřel Martin Řezáč.