Neděle 05. dubna. Svátek má Miroslava.

HODNOTA INVESTIC V ČESKÉ REPUBLICE DOSAHUJE 1,37 BILIONU

Celkový objem investic v ČR je už tradičně obdobný jako výdaje českého státního rozpočtu. Na konci roku 2018 dosáhl více než 1,37 bilionu korun.

Jedná se o peníze, které lidé či instituce svěřili správcům aktiv v České republice nebo jejich prostřednictvím správcům aktiv v zahraničí.

Pro srovnání – výdaje státního rozpočtu na rok 2018 byly stanovené na 1,4 bilionu korun, stejně jako příjmy.

„Jakkoliv se celkový objem investic zdá být obrovský, ve srovnání s vyspělým světem máme ještě velký prostor k dalšímu růstu. Nicméně jsme rádi, že podílové fondy a správa aktiv hrají prim ve zhodnocování úspor obyvatelstva,“ prohlásil předseda AKAT Martin Řezáč. „I tak ale růst aktiv, které nám lidé ale i právnické osoby svěřují, ukazuje, jak zdejší společnost bohatne. A také, že lidé se stále více učí o své peníze starat. Jde to pomalu, ale změna je viditelná,“ dodal Jaromír Sladkovský, místopředseda AKAT.

Loni dosáhl objem aktiv ve fondech 472,9 miliard korun

V loňském roce ve fondech ubylo 10,56 miliard korun. Což představuje meziroční pokles celkových objemů peněz ve správě o 2,18 procenta. „Nejvíce nových investic plyne jednoznačně do fondů peněžního trhu, nemovitostních, ale také akciových. Naopak, největší úbytek zaznamenaly fondy zaměřené na dluhopisy a fondy smíšené a strukturované.“ upřesňuje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT.

„Meziroční pokles objemu aktiv jde jednoznačně na vrub výrazné tržní korekci z posledního čtvrtletí, a tedy přeceněním majetku. Čistý příliv prostředků do fondů byl v loňském roce naopak kladný. Kdybychom minulé období hodnotili ke konci letošního února, objem prostředků by díky výbornému začátku roku vzrostl,“ uzavřel Martin Řezáč.

Tweet 20