Neděle 11. dubna. Svátek má Izabela.

Havířovu k jubileu nadělili pamětní medaile, na jejich výrobu padne padesát kilogramů stříbra

Investice 02.07.2015 | 08:36 0 Komentářů

Jablonecká Česká mincovna začala razit další ze série kilogramových a půlkilogramových stříbrných investičních medailí věnovaných českým statutárním městům. Po městech Plzeň, Chomutov, Zlín, České Budějovice či Ostrava vychází medaile věnovaná našemu nejmladšímu statutárnímu městu Havířovu. To v letošním roce oslaví 60 let od založení. (Tisková zpráva: Česká mincovna)

„V loňském roce nás oslovilo vedení Havířova, zda bychom jejich město zařadili do série v letošním roce. Jsme zvyklí na podobě těchto medailí spolupracovat s magistráty jednotlivých měst a vzhledem k oslavám šedesátiletého jubilea jsme jejich žádosti vyšli vstříc,“ uvedl Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny.

Podobu medailí mají na svědomí studenti jablonecké vyšší odborné školy, která jako se jako jedna z mála v republice věnuje výchově mladých medailérů. Autory lícní strany jsou Jakub Matouš, který zpracoval rastr znázorňující širší centrum města a Aleš Hynek Vrkoslav, jehož dílem je reliéfní zpracování Kulturního domu Radost. Ten byl vybrán ve spolupráci s vedením Havířova jako významná kulturní památka města. „Volba motivu nebyla náhodná. Kulturní dům Radost je pro Havířov a jeho obyvatele velkým symbolem. Právě zde byla městu v prosinci roku 1955 předána městská práva a Havířov se stal městem,“ přiblížil primátor města Havířova Daniel Pawlas.

Na medaile o průměru 90 mm padne skoro 50 kilogramů stříbra a patří mezi největší, které se v Jablonci nad Nisou razí. Kilogramové vyjdou v exkluzivním nákladu 24 kusů a jejich cena je stanovena na 44 900 Kč, půlkilogramových Mincovna vyrazí dvakrát tolik a zákazník za ně zaplatí rovných 23 000 Kč.