CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

28. 11. 2018

Grigorijevovu Rámájanu, Preislerova Milosrdného Samaritána i spis Mikuláše Koperníka. Nejen ty nabídne večerní aukce v Arthouse Hejtmánek

Dechberoucí olej Rámájana ruského malíře Borise Grigorijeva se naposledy představil české veřejnosti před 88 lety v rámci výstavy skupiny slovanských umělců v Praze. Na večerní aukci určené pro náročné klienty, sběratele a investory ho nabídne 6. prosince od 18 hodin aukční dům Arthouse Hejtmánek v pražské Bubenči. Dílo, přestavující mýtickou indickou hrdinku obklopenou exotickými zvířaty, se tu bude dražit od 9 milionů korun.

Večerní aukce v Arthouse Hejtmánek však nabídne i další rarity z výtvarného umění, starožitností a designu. Rámájanu i další dražená díla si lze prohlédnout na předaukční výstavě od 19. listopadu do 5. prosince 2018 v sídle Arthouse Hejtmánek v Goetheho ulici 2 v Praze 6, otevřeno bude denně od 10 do 18 hodin.

Kolekce čítá zhruba sto třicet položek, jejichž celková vyvolávací cena dosáhne přibližně 20 milionů korun. V 9. aukci Arthouse Hejtmánek se bude dražit například obraz Milosrdný Samaritán Jana Preislera vyvolávaný od 3 800 000 korun, Narození Panny Marie z dílny Karla Škréty, díla Soběslava Pinkase, Jindřicha Průchy, Otakara Kubína, Otakara Mrkvičky, Aloise Wachsmana, Václava Tikala a dalších.

Sběratelským raritám vévodí kniha De revolutionibus orbium coelestium: dílo astronoma a matematika Mikuláše Koperníka vydané v roce 1566, které je celosvětově nedostupné a na aukcích se objevuje jen zcela výjimečně. Vyvolávací cena vzácného tisku je 1 900 000 korun.

Ze současného umění se objeví například hyperrealistické zátiší Jana Mikulky či dřevěný objekt Magdaleny Jetelové.

Rámájana, obraz pro světový trh

„Večerní aukce v Arthouse Hejtmánek představují pro sběratele a investory vždy díla mimořádně cenná nebo objevná,“ uvádí galerista Tomáš Hejtmánek. K těm patří i Rámájana, od Borise Grigorijeva. „Obraz Rámájana má světový potenciál. Před třemi lety se nabízel v londýnské aukční síni Sotheby´s. Vyvolávací cena tehdy činila v přepočtu zhruba 22 milionů korun,“ upozorňuje galerista Tomáš Hejtmánek. „Obraz tehdy vydražen nebyl, ale už fakt, že se na tuto největší a nejsledovanější světovou aukci vůbec dostal, svědčí o jeho mimořádné kvalitě. Nyní se Rámájana nabízí znovu a za velmi lákavou vyvolávací cenu. Patří tak k nejpřitažlivějším dílům jak v naší aukci, tak na celém podzimním uměleckém trhu,“ domnívá se Hejtmánek.

Grigorijev namaloval Rámájanu na počátku roku 1931 na Francouzské riviéře, kde po emigraci z Ruska žil. Boris Dmitrijevič Grigorijev (1886–1939) se narodil v bohaté ruské rodině. Po revoluci v roce 1919 z Ruska odešel a jeho domovem se stala Francie a Amerika. Rámájana, obraz výjimečný svým námětem i velikostí, se u nás poprvé představil v roce 1932, kdy byl v Praze součástí výstavy skupiny slovanských umělců, uspořádané Francouzským institutem. Plátno bylo poté prodáno a až do své londýnské aukční premiéry se pak už obraz na veřejnosti neobjevil.

Preisler, Kubín, Tikal i Vernet

Unikátem je i obraz Milosrdný Samaritán (po roce 1910) z vrcholného období tvorby Jana Preislera. „Obraz je veřejnosti známý většinou jen z publikací. Rozměrem nevelká, ale zlomová práce z doby před první světovou válkou se řadí k Preislerovým nejlepším dílům,“ říká Tomáš Hejtmánek. „Obrazy Jana Preislera patří k těm, které si sběratelé nenechávají ujít a jejichž ceny v poslední době strmě rostou,“ dodává Hejtmánek. A připomíná, že výjev s tímto námětem zachytili na svých obrazech i umělci mladší generace, jako Filla či Zrzavý. Vyvolávací cena obrazu je 3 800 000 korun.

O nového majitele se bude ucházet také půvabný velkoformátový olej V přírodě (1914) od Jakuba Obrovského. Obraz je monumentální oslavou krásy přírody i ženského těla: vyvoláván bude od 380 000 korun. Harmonii a optimismus vyzařuje i Jarní krajina Jindřicha Pruchy (1913), dražená od 450 000 korun.

Mezi mimořádné položky patří dále dvě díla Otakara Kubína, českého malíře s mezinárodním renomé. Z jeho sběratelsky nejatraktivnějšího období pocházejí obrazy Zátiší s houslemi (1921), o který se bude licitovat od 400 000 korun, a Skalisko u moře (před 1933), jehož vyvolávací cena je 320 000 korun.

Zájem přitahuje dále obraz Figura (1930), bravurní ukázka lyrického kubismu od malíře a architekta Aloise Wachsmana, vyvolávaná od 750 000 korun. Českou modernu v její nejlepší formě zastupují Atomické reflexy (1946) Václava Tikala (od 700 000 korun) a Nároží (1942) Otakara Mrkvičky (od 450 000 korun).

K vzácnostem aukce se řadí rovněž obraz Předvádění arabského koně (1844) od znamenitého francouzského malíře a portrétisty Émila Jeana-Horace Verneta: licitace startuje na 1 800 000 korunách.

Lákavé staré umění

Uměleckým skvostem je olejomalba Narození Panny Marie (1640) z dílny Karla Škréty, výtečný příklad bravurní autorské malby, jehož menší podobu vlastní Národní galerie v Praze. Vyvolávací cena představuje 800 000 korun. Krásnou uměleckou prací je také obraz Madona s Ježíškem (14201430) od italského malíře Giovanniho Badileho, vyvolávaný od 500 000 korun.

Starožitnosti, design i objev jménem Talaškino

Nejvýše draženou položkou z oblasti starých tisků je dílo De revolutionibus orbium coelestium (1566) Mikuláše Koperníka: kniha se bude vyvolávat od 1 900 000 korun. Sběratelským unikátem je ale i vzácná Schedelova či Norimberská kronika (1493). Ta se řadí mezi nejkrásnější a nejcennější prvotisky. Licitovat se o ni začne od 700 000 korun.

Zájemcům o nábytek nabídne aukce kubistickou ložnici Josefa Gočára (od 700 000 korun). Za pozornost stojí i 12 židlí ve stylu biedermeier (od 450 000 korun).

Aukčním bonbónkem je pak kolekce uměleckých předmětů ze dřeva a textilu v Česku takřka neznámého sdružení ruských umělců z počátku 20. století Talaškino. Jejich velká výstava se konala v Praze v Topičově salonu v roce 1909. Jednotlivé kusy se začnou dražit v rozmezí 8–25 000 korun.

Zajímavé srovnání s Talaškinem nabídne kolekce výrobků českého užitého umění a designu ze sdružení Artěl (Janák, Hoffmann, Havlíček) či položky ze skvělých Vídeňských dílen (Hoffmann, Schasl).

V kategorii prací na papíře patří k nejcennějším akvarelový diptych Den a Noc od Vojtěcha Preissiga z období vrcholné secese (1899). Licitovat se o ně bude od 450 000 korun. Zajímavostí pak jsou dále čtyři kresby Maxe Švabinského k básni Máj Karla Hynka Máchy (1900). Vyvolávací cena je 100 000 korun.

Současné umění

Top sběratelské položky zastoupí například hyperrealistické Zátiší s limetkami II (2017) Jana Mikulky, vítěze soutěže britské Královské společnosti o nejlepší autoportrét i vítěze ankety návštěvníků londýnské Národní portrétní galerie. Startovat bude od 380 000 korun. Světovou proslulost získala také Magdalena Jetelová, od níž se v aukci objeví dřevěná plastika Das Fenster (1975) s vyvolávací cenou 250 000 korun.

Arthouse Hejtmánek, dům prostoupený krásou a uměním

Galerie Arthouse Hejtmánek se jako jedna z mála aukčních síní v Česku orientuje nejen na klasickou aukční nabídku umění, ale vždy nabízí i zajímavé a cenné předměty z oblasti uměleckého řemesla a designu. Její prostory, prostoupené duchem umění a úctou ke všemu krásnému, slouží také jako prodejní galerie. Přestože galerie na trhu působí pouhých pět let, její obrat ji vynesl mezi pět nejvýznamnějších aukčních domů u nás a je držitelem řady aukčních rekordů. Celkem se zde už vydražila díla za více než 385 milionů korun. Arthouse Hejtmánek, vedený manželi Tomášem a Marií Hejtmánkovými, funguje také jako soukromá výstavní galerie, která se orientuje na výjimečné a neznámé autory.

Tisková zpráva Arthouse Hejtmánek