Středa 28. července. Svátek má Viktor.

Geopolitika netrápí jen korunu

Investice 02.07.2018 | 16:10 0 Komentářů
Ani s novým týdnem se koruna nedostala ze zajetí výprodejních tlaků, které postihují celý region. Naopak ve srovnání s jejími protějšky je nutné konstatovat, že je mnohem úspěšnější. Zatímco polský zlotý dnes oslabil na nejnižší hodnotu za poslední rok a půl, maďarský forint je dokonce vůči euru nejslabší v historii. To česká koruna atakuje „pouze“ devítiměsíční minima. Během dnešní seance kurz několikrát testoval hladinu 26,05 CZK/EUR.

Regionálním měnám nesvědčí turbulence na německé politické scéně, kde se kancléřka Merkelová dostává do stále těžší pozice. Obecně pak měnám rozvíjejících se trhů neprospívá eskalace obchodních válek ze strany amerického prezidenta D. Trumpa.
Kvůli nepříznivým externím faktorům tak koruna nebyla schopna ocenit dnešní solidní statistiky. Průmyslový PMI zaznamenal za červen nečekané zlepšení, když trh se naopak obával poklesu. Za lepší náladou českých průmyslníků stojí to, že se jim navzdory obchodním válkám ve světě plní objednávkové knihy, svou roli zřejmě sehrává i slabší koruna. Více k PMI komentujeme zde: http://bit.ly/2KDbWag. Dobrou výkonnost české ekonomiky potvrdila i příjmová strana státního rozpočtu. Výdajová ale roste ještě rychleji. Celkově tak první pololetí končí státní rozpočet se schodkem, vloni byl naopak za stejné období vykázán přebytek. Více k výsledkům hospodaření státního rozpočtu naleznete zde: http://bit.ly/2NhjVIB.
JAN VEJMĚLEK, KORMERČNÍ BANKA