Úterý 13. dubna. Svátek má Aleš.

Genesis Capital prodal podíl ve společnosti HSW Signall

Investice 26.01.2015 | 11:27 0 Komentářů

Společnost HSW Signall, která je na českém a slovenském trhu leaderem v oblasti dodávek materiálů a technologií pro výrobu reklamy a velkoformátového tisku, mění majitele. Genesis Capital prodal svůj většinový podíl v této firmě britské společnosti Vink Holdings Limited. (Tisková zpráva: Genesis Capital)

Společnost Genesis Capital, jeden z největších správců fondů rozvojového kapitálu v České republice a na Slovensku, po necelých dvou letech vystoupila z úspěšné investice do firmy HSW Signall. Během doby, kdy Genesis Capital držel osmdesátiprocentní podíl, se HSW Signall podařilo zvýšit efektivitu společnosti a výrazně zlepšit její ziskovost. Roční obrat vzrostl z 230 milionů korun v roce 2012 na 272 milionů korun v roce 2014. Vzhledem k zajímavému zhodnocení a relativně krátké době trvání investice se jedná o jednu z nejúspěšnějších transakcí Genesis Capital v poslední době. Novým 100% vlastníkem se stala společnost Vink Holdings Limited, která je součástí nadnárodní skupiny Amari Plastics.

Genesis Capital vstoupil do společnosti HSW Signall v březnu 2013 auž po necelých dvou letech tuto firmu opouští. „Standardní doba setrvání v našich investicích se pohybuje okolo pěti roků. V uplynulých dvou letech firma pod vedením zkušeného managementu vyrostla a posílila a my jsme si jisti, že má ještě další potenciál růstu jak na českém, tak i na slovenském trhu. Pro HSW Signall jsme tedy nyní investora aktivně nehledali. Zájem o odkoupení ze strany britské společnosti Vink Holdings Limited byl však solidní a nabídka pro nás velmi zajímavá, proto jsme s prodejem souhlasili i po neobvykle krátké době,“ říká partner Genesis Capital Ondřej Vičar. Společně s Genesis Capital svůj menšinový podíl ve firmě prodali i spoluzakladatel Jan W. Drnek a finanční ředitel Jan Tyl.

Genesis Capital získal podíl v HSW Signall prostřednictvím fondu GPEF II v březnu 2013. Společnost  se 40 zaměstnanci měla stabilní pozici na trhu, ale trpěla neúměrně vysokými náklady zejména v oblasti logistiky. Vyhovující nebyly ani sklady a kancelářské prostory. Jedním ze základních rozhodnutí tak bylo přestěhování HSW Signall do logistického centra v Horních Počernicích. Také se změnila distribuční síť a zrušil se sklad v Brně. „Celkové náklady jsme od té doby snížili zhruba o pětinu. Kromě toho se nám podařilo zvýšit podíl na trhu v jednotlivých segmentech a také jsme měli šanci více se soustředit na rozvoj vlastního technologického know-how v segmentu průmyslového tisku. Novým majitelům předáváme silnou a zdravou firmu,“ říká spoluzakladatel HSW Signall Jan W. Drnek, který se do společnosti na pozici ředitele vrátil při vstupu Genesis Capital.