CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

16. 06. 2022

Genesis Capital a Avallon MBO Fund oznamují prodej majoritního podílu ve společnosti Stangl Technik Holding evropskému nezávislému lídru v oblasti multitechnických služeb, společnosti SPIE

Stangl Technik Holding, přední poskytovatel komplexních inženýrských a technických služeb v Polsku a České republice, mění vlastníka. Genesis Private Equity Fund III (GPEF III) a Avallon MBO Fund II se dohodli na společném prodeji většinového podílu společnosti SPIE. Transakce podléhá schválení polským antimonopolním úřadem a k jejímuž uzavření by mělo dojít v červenci 2022.

V roce 2018 získaly GPEF III a Avallon MBO Fund II většinový podíl ve společnosti Stangl Technik (dříve EQOS Energie Česko a EQOS Energie Polska) po úspěšném odštěpení z evropské skupiny EQOS specializující se na elektrifikaci sítí. Zkušený manažerský tým, který vedl polskou a českou společnost od založení v roce 2010, se stal minoritním akcionářem a sehrál nepostradatelnou roli v úspěšné transformaci společnosti na předního poskytovatele instalací na poli technického zabezpečení budov se stabilní klientskou základnou a orientací na neustálé zvyšování kvality dodávaných služeb.

V průběhu čtyř let Stangl Technik upevnil svoji vedoucí pozici na českém a polském trhu s nabídkou dodávky kompletních technických služeb nejvyšší kvality pokrývající celý životní cyklus budov. Stangl Technik také úspěšně prošel složitým obdobím posledních dvou let, během kterých dosáhl růstu ziskovosti. Stávající management setrvává po transakci ve společnosti a očekává její další růst po boku nového vlastníka.

„Těší nás, že do společnosti vstoupí strategický partner takového významu. Úspěch investice do Stangl Technik je skvělým příkladem našeho investičního přístupu, kdy podporujeme vysoce kompetentní manažerské týmy, aby se osamostatnili a rozvíjeli odštěpované perspektivní byznysy. Jsme přesvědčeni, že díky kontinuitě vedení ve Stangl Technik a rozšíření nejenom obchodních příležitostí prostřednictvím SPIE bude společnost pokračovat v jejím úspěšném rozvoji a dalším růstu,“ říká Adam Ruta, investiční manažer ve společnosti Genesis Capital Equity.

„Prodej Stangl Technik je pro nás mimořádně úspěšná transakce. Z pohledu Avallon ji vnímáme jako ukázkový příklad, kdy byla transakce provedena společně s manažery, které jsme podpořili při odštěpení společnosti a přispěli tak k posílení její pozice na trhu v Polsku a České republice. Věřím, že toto je private equity v celé své kráse a je to přesně ten typ projektu, na které se v Avallon soustředíme. Jsme hrdí na vzájemnou spolupráci s managementem Stangl Technik v uplynulých letech a přejeme společnosti ve spolupráci se SPIE její další dynamický růst,“ doplňuje Mateusz Kacprzak, investiční ředitel Avallon MBO Fund.

Markus Holzke, generální ředitel SPIE Deutschland & Zentraleuropa: „Akvizicí Stangl Technik získáváme předního hráče v oblasti instalací technického zařízení budov. Rozšiřujeme naši nabídku služeb a posilujeme naši pozici silného partnera pro multitechnické služby v Polsku a České republice. Velmi se těšíme na společné formování budoucnosti po boku vedení společnosti se silným zázemím 380 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců.“

Martin Horák, generální ředitel Stangl Technik: „Díky naší profesionalitě a důrazu na kvalitu našich služeb jsme dosáhli vedoucí pozice na polském a českém trhu technického zařízení budov. Velmi se těšíme na společnou budoucnost se SPIE a na příležitosti k dalšímu rozvoji společnosti v Polsku a České republice. Jsme přesvědčeni, že k úspěšnému rozvoji v budoucích letech významně přispějeme.“