Pátek 04. prosince. Svátek má Barbora.

Geis a trh práce

Makro 08.02.2019 | 15:26 0 Komentářů

Lidí bez zaměstnání je v České republice dlouhodobě méně než volných míst. Na konci loňského roku bylo u nás 324 410 volných pracovních míst a 231 534 uchazečů o zaměstnání. Míra nezaměstnanosti byla v prosinci 2018 3,1 %.

„Ze strany zaměstnavatelů nadále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a

dělnických oborech, ale také v sociálních službách či ve zdravotnictví,“ okomentovala tyto výsledky generální ředitelka Úřadu práce České republiky Kateřina Sadílková a dodala:

„V letošním roce budou zaměstnavatelé hledat například řemeslníky a opraváře, pracovníky na obsluhu strojů a zařízení nebo pomocné a nekvalifikované síly. Očekáváme také vzrůstající poptávku po odbornících v technických profesích, oblasti informačních technologií a ve zdravotnictví.“

Pro zaměstnavatele, kteří ve velké míře zaměstnávají techniky, řidiče a lidi spíše s nižší kvalifikací, není tento výhled zrovna povzbudivý. „Ve srovnání s minulostí nám obsazení volné pozice zabere více času. Je to ale dáno i tím, že hledáme ty pravé a ne jen někoho do počtu,“ konstatuje Jaroslava Šindelářová, HR team leader logistické a přepravní společnosti Geis ČR, a připomíná, že konkurence na trhu práce je opravdu velká.

„Záleží ale na regionu a profesi. Ohledně pozic s nižší kvalifikací jsou vedle obchodních řetězců častým konkurentem i výrobní podniky, kde nevyžadují po zaměstnancích specifickou kvalifikaci nebo vzdělání,“ říká Šindelářová s tím, že nejproblematičtější je hledání řidičů: „Pravděpodobně neexistuje v České republice a nejspíše ani v celé Evropské unii přepravní společnost, která by mohla prohlásit, že snadno a rychle obsazuje pracovní pozici řidiče C+E,“ uvedla Jaroslava Šindelářová, HR team leader logistické a přepravní společnosti Geis ČR.

Tisková zpráva Geis