Úterý 21. srpna. Svátek má Johana.

FX Aktualita: Nervózní týden na všech frontách

Investice 17.04.2018 | 14:09 0 Komentářů
  • Geopolitické ovzduší je i nadále znepokojivé
  • Velká pozornost se upírá na britskou libru: probíhají rozhovory o uspořádání po brexitu a čeká se na zveřejnění aktuálních britských údajů
  • Většina volicích členů Fedu bude mít tento týden projevy

Raketový útok Spojených států a jejich spojenců na Sýrii naplnil víkendové titulní stránky médií. Převládá pocit, že šlo o jednorázový útok a Trump si může „odškrtnout“ další úkol (Sýrie překročila červenou čáru, musíme vystřelit rakety), aniž by jakkoli výrazně rozšířil kampaň proti syrské vládě. Avšak rétorické přestřelky mezi Ruskem a Západem nepřinášejí žádné uklidnění stejně jako skutečnost, že se do záležitosti vložila Čína a postavila se na stranu Ruska, což samozřejmě rozšiřuje možné další dopady. V těchto dnech můžeme očekávat další sankce ze strany Spojených států vůči ruským společnostem, které obchodují se Sýrií. Rubl zatím zůstává v oslabení.

Tento týden by se měla pozornost upírat na britskou libru poté, co minulý týden prolomila dlouhodobé rozmezí vůči euru. Obchodní jednání o uspořádání po brexitu by měla začít tento týden a novinové titulky týkající se procesu by mohly toto prolomení pod rozmezí urychlit  nebo odmítnout. Během týdne se navíc zveřejní několik ekonomických údajů o Velké Británii, například ve středu nejnovější údaje CPI nebo ve čtvrtek údaje o tržbách/zaměstnanosti a maloobchodním prodeji.

Rovněž se byla zveřejněna zajímavá americká data – březnové maloobchodní tržby ve Spojených státech – a celý týden uslyšíme projevy volících členů Fedu. Křivka výnosů amerických dluhopisů by tedy mohla ukázat větší volatilitu. Tento týden se také naplno rozjede období zveřejňování firemních zisků poté, co v poslední době žádný z prudkých výkyvů na akciovém trhu nevydržel déle než den.

Graf: Kurz USD/JPY

Kurz USD/JPY v pátek vyšuměl do ztracena a drobný zvrat udržuje napětí, pokud jde o stav USD/JPY a oživení párů s JPY. Tento týden budou hybateli zřejmě chuť riskovat a volatilita křivky amerických výnosů. Dále očekáváme oznámení z jednání Bank of Japan v pátek 27. dubna.

John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank