CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

17. 03. 2015

Fondy navázané na investiční životní pojištění ING Smart si loni připsaly zhodnocení 6,6 %

Světové investiční trhy v roce 2014 vlivem nestabilní politiky a výrazného propadu měn, především rublu, spíše stagnovaly. Nejvyšší výkonnost vykázaly trhy v Asii, zvláště v Bangladéši, Číně, Vietnamu a Turecku. Naopak nejméně se z hlediska výkonnosti dařilo Rusku a státům v jižní části evropského kontinentu. Přestože české akcie v roce 2014 spíše zlevnily, celková bilance na pražské burze, po připočítání dividend, dosáhla výnosu 0,81 %. „Navzdory nepříznivému vývoji evropského investičního trhu si fondy navázané na investiční životní pojištění ING Smart připsaly zhodnocení 6,6 %. Slušnou výkonnost přitom držíme dlouhodobě, samozřejmostí je i kvalitní produkt jako takový,“ doplňuje Renata Mrázová, generální ředitelka ING Životní pojišťovny.

Nejlepší zhodnocení v uplynulém roce klientům ING Životní pojišťovny tradičně přinesly ty fondy, které se zaměřují na dosud nedoceněné akcie firem se stabilními příjmy, konkrétně Fond dividendové strategie (15,08 %) a Růstový fond (14,51 %). Dobrou výkonnost měly i Fond obligací (zhodnocení 7,85 %) a Fond světových trendů (7,74 %), které jsou zaměřené na investiční dobu delší než 3 roky.

Češi jsou v investicích stále opatrní

Přestože hlavním účelem investičního životního pojištění je ochrana před finančními dopady nemoci, úrazu, či dokonce smrti živitele, investiční složka přináší zajímavou možnost zhodnocování finančních rezerv. V zahraničí jsou investice hojně využívaným finančním produktem, Češi se k nim ale stále staví vlažně. „Situaci můžeme srovnat například s Rakouskem – přestože máme srovnatelný počet obyvatel, procento českých investorů je oproti našim rakouským sousedům výrazně nižší. Češi se nejčastěji obávají rizika a toho, že jsou investice příliš složité,“ upřesňuje českou situaci Renata Mrázová a uzavírá: „Na trhu se však nachází řada produktů typu investičních životních pojištění, které vhodně kombinují investice s jinými nástroji.“