Neděle 26. září. Svátek má Andrea.

Fond kvalifikovaných investorů Edulios: atraktivní výnos i v době nulových úrokových sazeb

Investice 17.10.2016 | 16:33 0 Komentářů

–        EDULIOS, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. získal v dubnu 2016 od ČNB povolení k činnosti samostatného investičního fondu.

–        Podfond Edulios Alfa následně realizoval akvizici atraktivní kancelářské budovy City West B1 v Praze

–        Podfond Edulios Alfa cílí na kvalitní kancelářské  nemovitosti v Praze a předpokládá výkonnost 6 % p.a. a více.

–        Fond a jeho podfondy jsou řízeny zkušeným realitním investorem, skupinou CIMEX, který u svého vlastního portfolia administrativních budov dosahuje dlouhodobě výnosnosti více než 7 % p.a.

–        Statutárním orgánem fondu Edulios je CIMEX INVEST s.r.o.

–        Administrátorem je QI investiční společnost, a.s., ze skupiny Conseq.

Příznivá ekonomická situace v České republice vede ke stále větší oblibě kolektivního investování. Ekonomický optimismus se přelévá do chování spotřebitelů, kteří jsou ochotni část svých zdrojů investovat. Velkou výhodou kolektivního investování je jeho dostupnost – investor nemusí disponovat obrovskými finančními prostředky a přesto se může podílet na často velice zajímavých investičních projektech. Od června 2016 se navíc hranice pro investování do FKI snížila na 1 mil Kč. Pro oblast kolektivního investování aktuálně hovoří i nízké úrokové sazby, které nenesou prakticky žádné výnosy.

Skvělou příležitostí pro ty investory, kteří chtějí vydělávat na zisku z držby nemovitostí, jakožto uchovatelů hodnoty, ale nedisponují dostatečným kapitálem pro individuální nákup, jsou nemovitostních fondy.

Investiční skupina CIMEX Invest s.r.o. proto přichází na trh s fondem kvalifikovaných investorů EDULIOS. Fondy kvalifikovaných investorů mohou vytvářet podfondy – to jsou účetně a majetkově oddělené části jmění Fondu kvalifikovaných investorů. Na úrovni jednotlivých podfondů se odehrává investiční činnost (nákup, správa a prodej aktiv) dle zvolené investiční strategie. A do jednotlivých podfondů mohou investoři investovat peněžní prostředky.

V současné době je v rámci fondu EDULIOS aktivní podfond EDULIOS Alfa, který se zaměřuje na investování do atraktivních kancelářských nemovitostí v Praze. Fond je založen na dobu určitou 6ti let s velmi zajímavou předpokládanou výkonností 6 % p.a. a více.

Dne 27. 5. 2016 nabyl Podfond Edulios Alfa 100% účast v nemovitostní společnosti Office Center Stodůlky GAMA s.r.o., která je vlastníkem Administrativní nemovitosti City West B1 v Praze – Stodůlkách.

Administrativní budova City West B1 je součástí rozsáhlého komplexu kancelářských a rezidenčních nemovitostí v Praze, známé pod názvem Západní Město. Nabízí přibližně 23 000 m2 moderních kanceláří obsazených kvalitním portfoliem nájemců, prvotřídní technický stav a zavedenou lokalitu. Díky stanici metra Stodůlky v těsné blízkosti je budova dobře dostupná MHD, podzemní parkoviště pro více než 400 vozů a blízký Pražský okruh zase umožňují snadný příjezd automobilem. Další výhodou budovy je velmi rychlá dostupnost na mezinárodní letiště Václava Havla.  V rámci komplexu je zajištěna veškerá občanská vybavenost, jako jsou kantýny restaurace, bankovní služby, obchody, atd. Budova je již dnes téměř plně obsazena!

Základní údaje o budově

• Moderní budova kategorie A

• Stanice metra Stodůlky i autobusová zastávka přímo u objektu

• Objekt je součástí rozsáhlého projektu kancelářských a rezidenčních nemovitostí Západní Město v  Praze 5 – Stodůlkách

• Centrální recepce s ostrahou 24/7, elektronický přístupový systém

• 23 000 m² pronajímatelné plochy, 4 podzemní a 5 nadzemních podlaží, 9 výtahů

• Variabilní dispozice uspořádání kanceláří

• 412 parkovacích stání v podzemní garáži, parkování pro návštěvy

• Nájemné kanceláří: 13,5 EUR/m²/měsíc

• Nájemné parkovacího stání: 85–90 EUR/měsíc

• Obsazenost: 97 %

• Roční výnosy z nájemních smluv: 4 mil. EUR (zaokrouhleno)

• Orientační hodnota: 58 mil. EUR (zaokrouhleno)

Investujeme s dlouhodobou perspektivou

Při výběru vhodných nemovitostí se podfond EDULIOS Alfa zaměřuje zejména na jejich dlouhodobě udržitelnou hodnotou, ale také na potenciál růstu hodnoty při proaktivním přístupu k jejich správě.

V současnosti cílí na kancelářské budovy v Praze a počítá i s dalšími akvizicemi v duchu zvolené investiční strategie.

Výnos z investice do nemovitostí neovlivňuje chování burzy cenných papírů, jako je tomu například u akcií nebo dluhopisů, ale příjmy z pronájmu a tržní hodnota reálně vlastněných nemovitostí. Nemovitosti proto patří mezi tradiční uchovatele hodnoty – ačkoliv mohou jejich cenu přechodně ovlivňovat hospodářské či politické faktory, jejich dlouhodobá hodnota přetrvává. Všechny nájemní smlouvy jsou navíc opatřeny inflační doložkou, čímž je investice chráněna i proti růstu inflace. V případě jejího růstu se tak nájemné každý rok adekvátně navýší o inflační růst v předešlém roce,“ komentuje Ing. Martin Skalický MRICS, ředitel fondu Edulios.

Jsem přesvědčen, že pro řadu investorů jsou fondy kvalifikovaných investorů zajímavou příležitostí k posílení výkonu jejich investičních portfolií, jakož i zajímavou možností pro vhodnou diverzifikaci rizik spojených s investováním,“ uzavírá.

Tisková zpráva: Edulios