CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

26. 10. 2016

Fond Genesis prodává společnost SWELL. Novým strategickým majitelem se stane mezinárodní skupina Altran

Společnost SWELL má za sebou více než dvacetiletou historii a je respektovaným vývojovým partnerem evropských automobilek a jejich dodavatelů. Tato pozice a pokračující výrazný růst a rozšiřování služeb byly hlavními důvody, proč o SWELL projevila zájem skupina Altran, největší světový poskytovatel vývojových a konstrukčních služeb pro celou řadu oborů, včetně automobilového a leteckého průmyslu, se sídlem v Paříži.

Dominique Cerutti, generální ředitel skupiny Altran, k transakci řekl: Akvizicemi společností SWELL a BENTELER Engineering, která již byla oznámena dříve v tomto měsíci, rozšiřuje Altran svoji kapacitu v regionu. SWELL má dobrý potenciál pro začlenění do naší sítě Industrialized GlobalShore® jako nearshoringová platforma. Tato síť bude ve vztahu k našim klientům z oblasti automotive hrát klíčovou roli v poskytování integrovaných vývojových služeb pro celý vůz.

Od svého založení v roce 1993 se společnost SWELL postupně vypracovala na jednoho z nejvýznamnějších poskytovatelů služeb v oblasti vývoje, konstrukce a testování pro automobilový průmysl v České republice. Je dodavatelem a partnerem několika automobilových značek a jejich dodavatelů. Nejdůležitějším zákazníkem je dlouhodobě Škoda Auto, které SWELL poskytuje konstrukční a výpočtové služby, provádí speciální vývojové zkoušky a dodává prototypy. Firma ale spolupracuje i s dalšími klienty, jako je například Magna, Hella, Continental, Bosch, Honeywell nebo automobilka Iveco.

Vstup fondu Genesis do této společnosti v roce 2014 byl dalším příkladem řešení nástupnictví v podniku. Původní zakladatelé chtěli z firmy vystoupit a fond Genesis jejich podíly odkoupil. Společnost dále pokračovala v rozvoji se stávajícím manažerským týmem doplněným o novou předsedkyni představenstva s rozsáhlými zkušenostmi z oblasti automobilového průmyslu.

„Po vstupu Genesis a pod posíleným vedením společnost SWELL svůj rozvoj ještě akcelerovala, a to jak ve výkonech, tak v oblasti rozšiřování služeb a budování nových kapacit,“ říká k tomu Jan Tauber, ředitel společnosti Genesis Capital, která poskytuje poradenství private equity fondům Genesis. Právě zkušený a kompetentní management považuje Genesis Capital za jeden z nejdůležitějších faktorů, který rozhoduje o vstupu fondu do určitého podniku.

Lucie Baleková, dosavadní předsedkyně představenstva SWELL, k tomu dodává: „Pod vlastnictvím Genesis jsme nastavili novou rozvojovou strategii a značně urychlili rozvoj společnosti. Jako nutnost k dalšímu rozvoji jsme posílili procesy, vnitřní organizaci a infrastrukturu firmy tak, aby byla připravena na významný růst. Započali jsme a nyní dokončujeme třetí etapu výstavby Centra vývojových služeb, která významně rozšíří kapacitu.“

Počet zaměstnanců, vysoce kvalifikovaných, se za poslední roky zvýšil nad 160. Petr Havlík, výkonný ředitel a člen představenstva SWELL, doplňuje: „K poskytování vývojových služeb špičkové kvality je třeba zaměstnávat zkušené odborníky. Právě takoví ve SWELLu pracují a jejich zapojení do aktivit skupiny Altran přinese oboustranné synergie.“

„Těší nás, že se novým vlastníkem SWELL stává právě světová jednička v oboru, která dobré základy a v posledních letech vybudovaný potenciál může dále využít k rozvoji v Hořicích, v České republice i v širším regionu. Investiční působení fondu Genesis ve společnosti SWELL hodnotím jako velmi úspěšné,“ hodnotí transakci Jan Tauber.

Tisková zpráva: Genesis Capital