CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

07. 09. 2016

Fond Genesis prodává AZ KLIMA společnosti ČEZ ESCO

Fond GPEF II držel majoritní podíl v AZ KLIMA pět let a během této doby společnost vyrostla na tržbách o 50 % a upevnila své postavení na trhu. „Ve společnosti AZ KLIMA se opět prokázalo, jak dobré výsledky může přinést spojení našich kapitálových možností s mimořádně kvalitním managementem. Podařilo se nám společně zajistit růst firmy i za situace, kdy vnější podmínky nebyly zrovna příznivé. Předáme novému vlastníkovi podnik, který má zdravé základy, široké spektrum zákazníků a potenciál k dalšímu růstu,“ hodnotí transakci Jan Tauber, ředitel společnosti Genesis Capital, která poskytuje poradenství private equity fondům Genesis. Finančním poradcem prodávajícího byla společnost BDO Advisory.

„Akvizice společnosti AZ KLIMA zapadá do naší strategie, kdy chceme růst jednak organicky, jednak akvizicemi těch nejlepších firem podnikajících v oborech souvisejících s energetikou a energetickými úsporami,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák a dodává: „AZ KLIMA je v sektoru vzduchotechniky jedničkou na českém trhu a má více než 4000 referenčních projektů. S AZ KLIMA jsme i před akvizicí spolupracovali, protože vzduchotechnika je oblast, kterou zákazníci ČEZ ESCO často řeší.“ Akvizicí AZ KLIMA tak ČEZ ESCO doplní své portfolio energetických služeb o segment, který v něm dosud chyběl.

S výběrem nového vlastníka je spokojen i výkonný ředitel a předseda představenstva AZ KLIMA Karel Břenek: „Těší mě, že se novým majitelem AZ KLIMA stane silná společnost se širokým spektrem služeb nejen v oblasti klasického trhu s elektřinou. ČEZ ESCO touto transakcí získá firmu, která se mimo jiné díky partnerství s fondem GPEF II stala předním hráčem na trhu vzduchotechniky. AZ KLIMA má bezpochyby ještě další potenciál k růstu a jsem si jist, že začleněním do skupiny ČEZ bude dále rozvíjen.“

Příběh společnosti AZ KLIMA je klasickou ukázkou úspěšného řešení nástupnictví ve firmě. Podnik, který se zabýval především projektovou činností, založil v roce 1992 tehdy osmatřicetiletý Miroslav Čížek. O dva roky později se firma spojila se společností Potrubí Milovice a do svého portfolia přibrala rovněž výrobu potrubí a příslušenství. Druhým společníkem v AZ KLIMA se stal Jaroslav Jánský.

Necelých dvacet let od vzniku AZ KLIMA se oba společníci rozhodli, že větší část firmy prodají na přechodnou dobu finančnímu investorovi a připraví ji pro nového strategického vlastníka. Fond GPEF II odkoupil 68,5% podíl ve společnosti v roce 2011. Miroslav Čížek si ponechal 30 % a 1,5 % získali manažeři AZ KLIMA.

Během pětiletého působení fondu GPEF II se výrazně posílila vedoucí pozice společnosti AZ KLIMA na českém trhu s vzduchotechnikou. Přes ekonomické cykly a střídavě negativní vývoj ve stavebnictví, na kterém je společnost do značné míry závislá, se dařilo kontinuálně zvyšovat tržby i zisk. Zatímco v roce 2011 činily tržby 443 milionů korun, loni to bylo již 660 milionů. V letošním roce se očekávají tržby ve výši 710 milionů.

Transakce změny vlastnictví bude ukončena po schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, podpisu kupních smluv a vypořádání všech dalších náležitostí s transakcí souvisejících. Obě strany se dohodly, že nebudou cenu transakce zveřejňovat.

Tisková zpráva: Genesis Capital