CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

16. 08. 2016

Firmy si na zvyšování cen stále netroufají

To může potěšit odběratele, respektive zákazníky, nicméně centrálním bankám permanentně toužícím po dvouprocentní inflaci to radost rozhodně neudělá. A jak se zdá „naději“ na vyšší inflaci zatím nepřináší ani vývoj cen zemědělských komodit, které ovlivňují nacenění potravin na pultech obchodů. Ceny v zemědělství dále padají a to ještě na trh v podstatě ani úplně nevstoupila letošní úroda.

Jak se zdá, přímo od výrobců se centrální banka inflace nedočká, a tak se bude muset i nadále spoléhat spíše na jiné cestičky. Tou hlavní asi zůstanou ceny služeb, zvláště těch neobchodovatelných, které už nyní zdražují rychleji než zboží v obchodech. Částečně díky vyšším mzdám, částečně díky zákazníkům, kteří se až tak nebrání si připlatit za něco, co si fakticky nemohou obstarat třeba z dovozu.

Ceny ve výrobě prozatím inflaci, která by mohla potěšit centrální banky v celé EU, zatím vyvolat nemohou. Díky nižším nákladům na energie se firmám vytváří prostor, aby ustály i nárůst mezd i tlak jejich odběratelů či konkurence a přitom nijak citelněji nezdražovaly svoji produkci. Mírně tak rostou i nadále jen ceny vody, nábytku a strojírenských výrobků.

Petr Dufek
Finanční trhy
Československá obchodní banka, a. s.