Sobota 31. října. Svátek má Štěpánka.

Fincentrum Hypoindex: úrokové sazby hypoték dosud klesají, počty i objemy rostou

Bydlení Fincentrum 16.07.2014 | 11:27 0 Komentářů

V červnu úrokové sazby u hypotečních úvěrů podle souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex znovu klesly na rekordních 2,763 procenta. Meziměsíčně vzrostly objemy i počty uzavřených hypoték. V červnu lidé uzavřeli hypotéky v celkovém objemu za 15,205 miliard korun. Banky kvůli sjednání hypotečního úvěru navštívilo 8 938 klientů.

V červnu 2014 bylo uzavřeno o 800 hypoték víc než v květnu. Oproti květnu došlo i k navýšení objemů, ale ve srovnání s červnem 2013 byl zaznamenán pokles zhruba o dvě miliardy korun.

Během prvních šesti měsíců letošního roku nízké úrokové sazby přilákaly do bank celkem 42 571 klientů. Lidé si sjednali hypotéky v objemu 70,821 miliard korun. I když jsou úrokové sazby u hypoték nižší než minulý rok, objemy a počty oproti loňskému roku nevzrostly.

„Sjednaný objem přes 15 miliard korun je sice letošní rekord, zdaleka však nedosahuje objemu loňského rekordního června,“ dodává Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Srovnání údajů za prvních šest měsíců daného roku:

Roky

Celkem počty

Celkem objemy (mld. Kč)

Nejnižší úroková sazba

červen 2,76 %

červen 2,95 %

leden 3,59 %

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Letos se pravděpodobně rekordních objemů nedočkáme. Úrokové sazby totiž o prázdninách budou pravděpodobně růst. „Letní měsíce jsou každoročně klidnější z hlediska intenzity akčních nabídek. Pravidelné měsíční prohlubování dna úrokových sazeb, které jsme zažili v posledním čtvrtletí, budeme muset v následujících měsících pravděpodobně oželet,“ upozorňuje Josef Rajdl.

V červnu vzrostla průměrná výše hypotéky, která se poprvé za poslední rok a půl vyšplhala přes 1,7 milionu korun. Zájemci o nové bydlení se nebojí půjčit si vyšší částky, protože splátky hypoték jsou momentálně velice nízké. Problém ale může nastat například za pět let, až budou klienti hypotéky refinancovat na vyšší úrokové sazby.