Pondělí 18. listopadu. Svátek má Romana.

Finanční zprostředkovatelé a poradci sjednali v prvním čtvrtletí 2017 klientům finanční produkty v celkové hodnotě přes 22 miliard Kč

Investice 10.05.2017 | 17:57 0 Komentářů

Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) a Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, z.s. (AFIZ, z.s.) vydávají společnou tiskovou zprávu o základních parametrech finančně poradenského trhu ČR v prvním čtvrtletí roku 2017. Dodatečně uváděným údajem je počet nově obsloužených klientů, který v daném období dosáhl celkem 96 698 retailových i korporátních zákazníků.

Pojištění

V oblasti pojištění bylo v daném období sdruženými subjekty zprostředkováno běžně placené životní pojištění v objemu 461 369 tis. Kč, jednorázově placené 50 315 tis. Kč a neživotní pojištění v objemu 315 038 tis. Kč, to vše při celkovém počtu 140 410 smluv.

Životní pojištění – běžně placené Celkové roční pojistné 461 369 44 529
Životní pojištění – jednorázově placené Suma předepsaného jednorázového pojistného (vkladů)  50 315 2 219
Neživotní pojištění Celkové roční pojistné vč. jednorázového pojistného 315 038 93 662
CELKEM 826 722 140 410

Investice

U investičních produktů sledují obě sdružení podrobnou strukturu peněžních toků, které umožňují identifikovat poměr jednotlivých nástrojů. Celkem byly v této oblasti zprostředkovány produkty za 2 948 513 tis. Kč na základě 45 829 smluv.

Podílové listy – objem nákupů Souhrn zprostředkovaných částek 2 509 269 45 829
Pravidelné investice Souhrn zprostředkovaných

ročních částek

CELKEM 2 948 513

• Úvěrové produkty a depozita

V oblasti úvěrových a spořících produktů dominuje co do účelovosti financování bydlení, jde tedy primárně o produkty hypotečních úvěrů, stavebního spoření a úvěrů z něho. Celkový objem úvěrových produktů (HÚ a úvěry ze SS) zprostředkovaných členy USF a AFIZ dosáhl v uplynulém čtvrtletí výše  18 084 186 tis. Kč při celkovém počtu 11 032 smluv. Depozitní, tedy zejména spořící složku portfolia kromě již zmíněného stavebního spoření doplňují také penzijní produkty a spořicí účty.

Penzijní připojištění Objem sjednaných ročních příspěvků 53 572 5 095
Doplňkové penzijní spoření Objem sjednaných ročních příspěvků 92 499 9 401
Stavební spoření Suma cílových částek 814 647 4 795
Úvěry ze stavebního spoření Souhrn poskytnutých úvěrů 1 027 526 1 756
Hypoteční úvěry Souhrn poskytnutých úvěrů 17 056 660 9 276
Spořící účty Souhrn zprostředkovaných částek N/A 1 173
CELKEM 19 044 904 31 496

Tisková zpráva Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) a Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, z.s. (AFIZ, z.s.).