Čtvrtek 21. listopadu. Svátek má Albert.

Finanční zprostředkovatelé a poradci sjednali ve třetím čtvrtletí 2016 klientům finanční produkty v celkové hodnotě přes 19 miliard Kč

Investice 07.11.2016 | 09:13 0 Komentářů

Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) a Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, z.s. (AFIZ, z.s.) vydávají společnou tiskovou zprávu o základních parametrech finančně poradenského trhu ČR ve třetím čtvrtletí roku 2016. Dodatečně uváděným údajem je počet nově obsloužených klientů, který v daném období dosáhl celkem 107 098 retailových i korporátních zákazníků.

I. Pojištění

V oblasti pojištění bylo v daném období sdruženými subjekty zprostředkováno běžně placené životní pojištění v objemu 548 694 tis. Kč, jednorázově placené 53 554 tis. Kč a neživotní pojištění v objemu 272 144 tis. Kč, to vše při celkovém počtu 167 463 smluv.

Životní pojištění – běžně placené

Celkové roční pojistné

548 694

49 111

Životní pojištění – jednorázově placené

Suma předepsaného jednorázového pojistného (vkladů)

53 554

Neživotní pojištění

Celkové roční pojistné vč. jednorázového pojistného

272 144

117 943

874 392

167 463

II. Investice

U investičních produktů sledují obě sdružení podrobnou strukturu peněžních toků, které umožňují identifikovat poměr jednotlivých nástrojů. Celkem byly v této oblasti zprostředkovány produkty za 1 901 309 tis. Kč na základě 42 313 smluv.

Podílové listy – objem nákupů

Souhrn zprostředkovaných částek

1 622 214

42 313

Pravidelné investice

Souhrn zprostředkovaných

ročních částek

279 095

1 901 309

III.  Úvěrové produkty a depozita

V oblasti úvěrových a spořících produktů dominuje co do účelovosti financování bydlení, jde tedy primárně o produkty hypotečních úvěrů, stavebního spoření a úvěrů z něho. Celkový objem úvěrových produktů (HÚ a úvěry ze SS) zprostředkovaných členy USF a AFIZ dosáhl v uplynulém čtvrtletí výše  15 901 908 tis. Kč při celkovém počtu 10 269 smluv. Depozitní, tedy zejména spořící složku portfolia kromě již zmíněného stavebního spoření doplňují také penzijní produkty a spořicí účty.

Penzijní připojištění

1 019

16 949 719

21 511

Tisková zpráva: Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) a Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, z.s. (AFIZ, z.s.)