Pondělí 18. listopadu. Svátek má Romana.

Finanční zprostředkovatelé a poradci sjednali ve třetím čtvrtletí 2013 klientům finanční produkty v celkové hodnotě téměř 15 miliard Kč

Investice 11.11.2013 | 14:21 0 Komentářů

Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. (AFIZ, o.s.) a Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) vydávají společnou tiskovou zprávu o základních parametrech finančně poradenského trhu ČR ve třetím čtvrtletí roku 2013.

I.           Pojištění

V oblasti pojištění bylo v daném období sdruženými subjekty zprostředkováno běžně placené životní pojištění v objemu 856 729 tis. Kč, jednorázově placené 135 127 tis. Kč a neživotní pojištění v objemu 302 673 tis. Kč, to vše při celkovém počtu 208 401 smluv.

Zprostředkovaný obrat (tis. Kč)

Počet smluv

Životní pojištění – běžně placené

Celkové roční pojistné

Životní pojištění – jednorázově placené

Suma předepsaného jednorázového pojistného (vkladů)

Neživotní pojištění

Celkové roční pojistné vč. jednorázového pojistného

CELKEM

1 294 529

II.            Investice

U investičních produktů sledují obě sdružení podrobnou strukturu peněžních toků, které umožňují identifikovat poměr jednotlivých nástrojů. Celkem byly v této oblasti zprostředkovány produkty za 977 046 tis. Kč na základě 21 540 smluv.

Zprostředkovaný obrat (tis. Kč)

Počet smluv (pravidelné investice)

Podílové listy – objem nákupů

Souhrn zprostředkovaných částek

Pravidelné investice

Souhrn zprostředkovaných

ročních částek

CELKEM

III.   Úvěrové produkty a depozita

V oblasti úvěrových a spořících produktů dominuje co do účelovosti financování bydlení, jde tedy primárně o produkty hypotečních úvěrů, stavebního spoření a úvěrů z něho. Celkový objem úvěrových produktů (HÚ a úvěry ze SS) zprostředkovaných členy USF a AFIZ dosáhl v uplynulém čtvrtletí výše 11 282 239 tis. Kč při celkovém počtu 8241 smluv. Depozitní, tedy zejména spořící složku portfolia kromě již zmíněného stavebního spoření doplňuje také penzijní produkty (nově II. i III. pilíř) a spořicí účty.