Čtvrtek 29. července. Svátek má Marta.

Finanční zprostředkovatelé a poradci sjednali v prvním čtvrtletí 2018 klientům finanční produkty v celkové hodnotě necelých 17 miliard Kč

Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) a Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, z.s. (AFIZ, z.s.) vydávají společnou tiskovou zprávu o základních parametrech finančně poradenského trhu ČR v prvním čtvrtletí roku 2017. Dodatečně uváděným údajem je počet nově obsloužených klientů, který v daném období dosáhl celkem 51 615 retailových i korporátních zákazníků.

• Pojištění

V oblasti pojištění bylo v daném období sdruženými subjekty zprostředkováno běžně placené životní pojištění v objemu 672 598 tis. Kč, jednorázově placené 34 386 tis. Kč a neživotní pojištění v objemu 242 258 tis. Kč, to vše při celkovém počtu 85 288 smluv.

Životní pojištění – běžně placené Celkové roční pojistné 395 954 34 405
Životní pojištění – jednorázově placené Suma předepsaného jednorázového pojistného (vkladů) 34 386 85
Neživotní pojištění Celkové roční pojistné vč. jednorázového pojistného 242 258 50 798
CELKEM 672 598 85 288
  • Investice

U investičních produktů sledují obě sdružení podrobnou strukturu peněžních toků, které umožňují identifikovat poměr jednotlivých nástrojů. Celkem byly v této oblasti zprostředkovány produkty za 3 087 321 tis. Kč na základě 41 238 smluv.

Podílové listy – objem nákupů Souhrn zprostředkovaných částek 2 603 252 41 238
Pravidelné investice Souhrn zprostředkovaných

ročních částek

CELKEM 3 087 321

• Úvěrové produkty a depozita

V oblasti úvěrových a spořících produktů dominuje co do účelovosti financování bydlení, jde tedy primárně o produkty hypotečních úvěrů, stavebního spoření a úvěrů z něho. Celkový objem úvěrových produktů (HÚ a úvěry ze SS) zprostředkovaných členy USF a AFIZ dosáhl v uplynulém čtvrtletí výše  11 947 764 tis. Kč při celkovém počtu 6 777 smluv. Depozitní, tedy zejména spořící složku portfolia kromě již zmíněného stavebního spoření doplňují také penzijní produkty a spořicí účty.

Penzijní připojištění Objem sjednaných ročních příspěvků 54 740 3 382
Doplňkové penzijní spoření Objem sjednaných ročních příspěvků 140 160 11 943