Sobota 04. dubna. Svátek má Ivana.

Finanční poradci sjednali ve třetím čtvrtletí 2018 finanční produkty v celkové hodnotě téměř 20 miliard Kč

Tato zpráva je druhou souhrnnou statistikou za jednotnou asociaci finančních poradců a zprostředkovatelů.

Jako taková oproti předchozím indikuje tato hlavní zjištění:

• meziročně došlo ke zvýšení obchodní produkce běžně placeného životního pojištění, oproti předchozím statistikám dvou oddělených asociací o 11 % (mezikvartální pokles o 9 %)
  • objem sjednaných investičních produktů vykazuje ve sjednocené statistice rozdílný vývoj, meziročně jde o nárůst + 48 % u jednorázových a pokles o 23 % u pravidelných investic (mezikvartálně – 16 % / – 34 %)
  • hypotéční úvěry co do objemu obnovily růstový trend s meziročním nárůstem zprostředkovaného obratu o 36 % (mezikvartálně však došlo k nárůstu pouze o 1 %)

Životní pojištění (ŽP) v portfoliu finančních poradců pokračuje v opatrném vzestupu po propadu minulých let. Nadále vykazuje jasnou převahu pojištění běžně placené oproti jednorázovému, což značí důraz na tradiční pojistné krytí rizik, oproti „investování skrze pojištění“. Statistiky sjednocené asociace opět ukázaly na výrazný pokles produkce neživotního pojištění (NŽP), a to i mezikvartálně. Potvrzuje se, že za tato změna tak reflektuje nejen začátek nové časové řady dat, ale i objektivní tržní vývoj.

Investiční nástroje ve finančním poradenství dlouhodobě potvrzují růstový potenciál, ovšem primárně v jednorázových vkladech, na úkor pravidelných investic. Jak penzijní připojištění (navýšení), tak doplňkové penzijní spoření potvrdily vzrůstající oblibu mezi finančními poradci v podobě nárůstu počtu sjednaných smluv, doprovázeného nárůstem zprostředkovaného obratu obou spoření.

Oblast úvěrů na bydlení odráží vzepětí před očekávanou účinností restriktivních opatření České národní banky (ČNB): došlo k nárůstu výkonů jak meziročně, tak také mezikvartálně. To bude pravděpodobně následováno ochlazením v závěrečném čtvrtletí roku, kdy naplno pocítíme zmíněnou restrikci a také určitý efekt „předzásobení“.

Jiří Šindelář, předseda ČASF, k druhým společným číslům uvedl: „Třetí čtvrtletí roku bývá tradičně vzhledem k času prázdnin a dovolených produkčně nejslabší. Je proto zajímavé sledovat, že i tento dlouhodobý trend mohou přebít impulzy z oblasti regulace, jako je tomu u úvěrů na bydlení, a také pokračující apetit investorů u investičních fondů. Bude zajímavé sledovat, jak tyto faktory zapůsobí v samotném závěru roku 2018.“

Podrobné údaje o vývoji trhu přináší následující tabulková část zprávy:

Tabulková příloha tiskové zprávy

(vývoj trhu ve 3Q 2018)

7-9/2018   7-9/2017 Index

2018/2017

4-6/2018 Index

3Q/2Q 2018

Investice jednorázové počet uzavřených smluv ks N/A   12 209 N/A N/A N/A
Investice jednorázové objem Suma reálně investovaných částek tis. Kč 2 545 351   1 721 300 1,48 3 039 031 0,84
Investice pravidelné počet uzavřených smluv ks 31 521   25 695 1,23 44 396 0,71
Investice pravidelné objem Suma ročních částek pravidel. investic tis. Kč 339 666   442 463 0,77 516 869 0,66
Životní pojištění běžně placené počet uzavřených smluv ks 34 372   34 108 1,01 39 774 0,86