Pondělí 13. července. Svátek má Markéta.

Finanční poradci sjednali v prvním čtvrtletí 2019 finanční produkty v celkové hodnotě přes 15 miliard Kč

Tato zpráva je souhrnnou statistikou za jednotnou asociaci finančních poradců a zprostředkovatelů. Jako taková oproti předchozím indikuje tato hlavní zjištění:

•  mezikvartálně došlo k poklesu zprostředkovaného obratu o 43 %
  • objem sjednaných investičních produktů vykazuje ve sjednocené statistice u jednorázových mezikvartální pokles o 47 % a u pravidelných investic nárůst o 31 %
  •  hypotéční úvěry co do objemu v mezikvartálním porovnání zprostředkovaného obratu poklesly o 35 %

Životní pojištění (ŽP) v portfoliu finančních poradců mírně stoupá. Statistiky sjednocené asociace mezi 1Q 2019 a 4Q 2018 ukázaly i nárůst produkce neživotního pojištění (NŽP).
Investiční nástroje ve finančním poradenství dlouhodobě potvrzují růstový potenciál u pravidelných investic, naopak jednorázové investice klesají. Penzijní připojištění (navýšení) a doplňkové penzijní spoření mají vzrůstající oblibu mezi finančními poradci v podobě nárůstu počtu sjednaných smluv, doprovázeného nárůstem zprostředkovaného obratu u doplňkového penzijního spoření.
Oblast úvěrů na bydlení odráží očekávání restriktivních opatření České národní banky (ČNB): po nárůstu v posledním kvartále minulého roku došlu k poklesu v hypotékách a bude zajímavé sledovat další vývoj.

Marek Černoch, výkonný ředitel ČASF, k číslům uvedl: „Konec roku ale bývá všeobecně ve znamení nárůstů sjednaných produktů a začátek roku je naopak vždy slabší. Mezikvartálně došlo k poklesu celkového obratu, což bylo do jisté míry způsobeno očekáváním některých nepopulárních kroků, které ČNB avizovala, jako např. zvýšení sazeb u hypotečních úvěrů. Meziročně pak vzrostly investice, stavební spoření nebo životní pojištění, ale je nutné podoktnout, že meziroční srovnání vychází v 1Q 2018 ještě z čísel USF“