Úterý 28. září. Svátek má Václav.

Finanční a komoditní tituly táhnou akciové indexy nahoru

Investice 14.11.2016 | 18:49 0 Komentářů

Pozitivní sentiment mezi evropskými akciovými investory se přelil i do dalšího týdne. Index Stoxx 600 v závěru obchodování roste o zhruba 0,2 % pod taktovkou finančních a komoditních titulů, které dnes připisují 1,8 %, resp. 0,7 %. Naopak na chvostě se dnes usadila síťová odvětví (-1,9 %), kde podstatnou roli sehrály horší než očekávané výsledky německého výrobce a distributora elektřiny RWE. Klesající cena ropy, která dnes dosáhla 3měsíčního minima, se projevila negativně na cenách akcií ropných společností.

Američtí obchodníci zahájili nový týden opatrněji. Index S&P 500 otevřel mírným poklesem o 0,2 %. I zde jsou hlavním tahounem bankovní a pojišťovací domy, nicméně většina sektorů padá. Z nich se nejhůře daří informačním technologiím. Index malých společností Russell 2000 navázal na vývoj z minulého týdne a vyskočil na svoje historické maximum.

Pražský parket si dnes připsal půl procenta. Hvězdou dne se staly akcie CME, které vylétly o 4,7 % v souvislosti s vývojem na eurodolarovém trhu. Více jak jedno procento si ale dnes připsaly i oba dva rakouské finanční domy, Moneta nebo Unipetrol. Naopak další velké emise zaznamenaly ztráty. Z nich Komerční banka přišla o 0,8 % a ČEZ klesl o 0,4 %. Obchodní aktivita byla průměrná, když zobchodovaný objem dosáhl necelých 700 mil. CZK.

MIROSLAV FRAYER
Equity Analyst