CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

01. 11. 2017

Subjekty:

Fidelity International: Co mohou investoři očekávat po 19. kongresu v Číně?

Čína bude podle Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, i po 19. kongresu  komunistické strany pokračovat v nastavené politice prezidenta Xi. Zaměří se na politiku směřující k lepšímu rozvoji kapitálového trhu a hospodářským reformám. Velkou výzvou bude plánované snižování zadluženosti země a udržení úrovně výroby cestou inovací a podporou spotřeby. Největší potenciální riziko se podle odborníků Fidelity International skrývá ve směřování nemovitostního sektoru, který zažívá aktuálně boom.

Asie a asijské společnosti zažívají silné oživení, které se šíří zeměmi i sektory. Příznivé vnější prostředí – celosvětový ekonomický růst a zlepšení v cenách komodit – znamená pro Asii a investory růst zisků akcií, výnosy dluhopisů i růst dividend. Investory proto pochopitelně zajímá, zda a jak ovlivní nová čínská vláda vzešlá z 19. národního kongresu tamní komunistické strany další směřování Číny a i světovou ekonomiku. „Všichni jsme vystaveni vlivu Číny, ať už přímo nebo nepřímo. My investoři jsme rozmazlení šíří nabídky, od vládních dluhopisů k akciím podniků s menší tržní kapitalizací, které ale nabízí růst, jaký není k dispozici ve zbytku světa. Je však důležité porozumět některým výzvám, jimž Čína čelí, a různým názorům na ně. Čína je velká, její složitá ekonomika má mnoho tváří,“ konstatuje Bryan Collins, manažer portfolia Fixed Income Fidelity International.

Podle expertů Fidelity International bude nová vláda držet dosavadní politiku reforem. „V budoucnu je čínská vláda i nadále rozhodnuta zavádět kroky pro lepší rozvoj kapitálového trhu a hospodářské reformy,“ komentuje situaci Catherine Yeungová, investiční ředitelka společnosti Fidelity International. Přitom jednou z největších výzev bude snižování zadluženosti země. „Je to oblast, kde vidíme aktivní kroky k řízení rizik, včetně rozvoje domácích kapitálových trhů s cílem snížit náklady a alokaci kapitálu. Navíc většina dluhu Číny je denominována v RMB a je v institucích veřejného sektoru, což znamená, že je pod kontrolou vlády. Tím se významně snižují rizika. Ještě zajímavější je, že zatímco snižování zadluženosti může mít dopad na růst, obvykle to zároveň představuje ideální podmínky pro investice s pevným příjmem a úvěry,“ shrnuje C. Yeungová.

Dalším potenciálním rizikem je klesající globální poptávka v oblasti obchodu, nicméně čínští výrobci obrátili svoji pozornost více k domácímu trhu a eliminují tak propad v zahraničí. Strategie výroby do roku 2025 i čínské společnosti se stávají inovativnějšími oproti svým světovým konkurentům. Bryan Collins doplňuje: „Čína se rychle přibližuje hodnotovému řetězci, z výrobce se stává inovátor. Iniciativa „One Belt One Road“ a především probíhající urbanizace poskytuje strukturální podporu spotřebě, která povede stále více k tomu, že Čína bude vyrábět více v Číně, pro Čínu a pro své sousedy.“

Největším rizikem pro příštích pět let Číny je směřování nemovitostního sektoru a navazujících segmentů, a to ať už jde o zpřísnění nebo uvolňování. Nemovitosti zůstávají kotvou pro Čínu, protože většina věcí je zajištěna nemovitostmi. Možná uvidíme kroky zaměřené na vyhlazování cyklu nebo zavádění nástrojů vhodných pro stabilizaci. Mohlo by to být ve formě daňových mechanismů nebo programem dlouhodobého pronájmu. Ale bez ohledu na to, jaké politiky budou zavedeny, musí být správně načasované a vyvážené. Příliš mnoho nebo příliš brzy by mohlo ovlivnit uvažování kupujících,“ komentuje Catherine Yeungová, investiční ředitelka společnosti Fidelity International. „Sektor nemovitostí je vládou řízený, cyklický segment a v blízké době zde uvidíme zmírnění. Investory může uklidnit skutečnost, že do roku 2020 se urbanizace přiblíží jen 60 %. Čínské urbanistické plánování se děje ve velkém měřítku a díky rozvoji nových měst, novým okresům a dopravnímu spojení, které je na světové úrovni to v dlouhém období podporuje udržitelnou, spotřebiteli taženou, ekonomiku,“ dodává Bryan Collins, manažer portfolia Fixed Income Fidelity International.

„Po Kongresu očekáváme konzistentní politiku,“ shrnuje C. Yeung. „Je otázkou, co by se stalo, kdyby tomu tak nebylo. Riziko není v pokračujících reformách, je ve směřování sektoru nemovitostí. To je klíčové a to by investoři měli příštích pět let sledovat.“