Sobota 17. dubna. Svátek má Rudolf.

Ferratum: první den IPO

Investice 06.02.2015 | 12:00 0 Komentářů

Ferratum group uvádí akcie Prime Standard* na frankfurtskou burzu (Tisková zpráva: Ferratum)

• Od dnešního dne je společnost Ferratum, mezinárodní poskytovatel mobilních spotřebitelských půjček, zahrnuta na regulovaném trhu frankfurtské burzy (akcie jsou upisovány jako Prime Standard*)

• Celkové hrubé výnosy 110,8 mil EUR s cenou 17 EUR za akcii, z toho 48,2 milionů hrubý výnos pro Ferratum

• Obchodování bylo zahájeno za počáteční cenu 17,50 EUR, (2,9% nad emisní cenou)

Společnost Ferratum, mezinárodní poskytovatel mobilních spotřebitelských půjček se sídlem v Helsinkách, úspěšně dokončil své IPO (prvotní úpis akcií). Ode dnešního dne budou akcie Ferratum Oyj – ISIN: FI4000106299, WKN: A1W9NS (dále jen Ferratum Group) obchodovány v rámci frankfurtské burzy. Obchodování začíná na počáteční ceně 17,50 EUR, tedy 2,9% nad emisní cenou 17 EUR za akcii.

Zakladatel Ferratum Group Jorma Jokela komentuje zahájení IPO takto: “Dokončení IPO vnímám jako potvrzení, že obchodní model Ferratum je zajímavý pro investory, kteří oceňují naší dlouhotrvající odbornost na poli mobilních bankovních služeb a kteří věří v budoucí růst společnosti. Bankovní sektor je v současnosti ve fázi dramatických změn, což přináší skvělé obchodní příležitosti. Cítíme, že Ferratum má v tomto prostředí dobrou pozici, aby se stalo mezinárodní mobilní bankou.”

Budoucí expanze i spuštění vkladů

Společnost zamýšlí použít zisk z IPO ke svému dalšímu růstu. V tuto chvíli působí již na dvaceti trzích světa. V rámci střednědobého výhledu je plánována expanze, jejíž cílem je rozšířit působnost do celkem třiceti států světa. Současně by mělo dojít i k rozšíření produktového portfolia. Společnost také plánuje využít svoji pozici na burze pro budoucí spuštění obchodů s vklady.

Clemens Krause, finanční ředitel společnosti dodává: “Ferratum je od svého založení v roce 2005 příběhem úspěchu. V roce 2013 společnost vygenerovala příjmy ve výši 58,2 mil EUR a provozní zisk  (EBIT) 7,3 mil EUR. V prvních jedenácti měsících roku 2014 již příjmy dosáhly 63,5 mil EUR a provozní zisk 10,3 mil EUR. Jsme hrdí, že Ferratum dosáhlo splněním IPO stěžejního stupně ve svém vývoji. To nás naplňuje jistotou, že rok 2015 bude finančně úspěšným rokem.”

* Pozn. Prime Standard je segment trhu na Frankfurtské burze cenných papírů, které jsou
v souladu s mezinárodními standardy transparentnosti. Tyto požadavky jsou vyšší než ve všeobecné normy, které se řídí zákonem.