CZK/€ 24.660 +0,10%

CZK/£ 27.628 +0,20%

CZK/CHF 25.946 +0,64%

08. 04. 2019

Export automobilů v únoru opět ožil

Únorová bilance zahraniční obchodu skončila přebytkem 17,6 mld. korun. Přesto, že výsledek zahraničního obchodu je mírně nad očekáváním trhu, zůstává o 1,4 mld. korun horší než před rokem.

Za vyšším než předpokládaným přebytkem stojí především únorové oživení průmyslové výroby, zejména automobilového sektoru. Jen bilance s motorovými vozidly se meziročně zvýšila o 4 mld. Kč, což je po jejím propadu v lednu dobrá zpráva. Přesto od začátku roku pozorujeme zpomalení dynamiky vývozu, za kterým můžeme nalézt pokles zahraniční poptávky. Také dynamika dovozů zůstala utlumená, snížení jejího tempa napomáhá pomalejší investiční aktivita.

I když předstihové indikátory ukazují, že pesimismus u nás i v zahraničí roste, myslíme si, že poptávka z vnějšího prostředí opět v druhé polovině roku ožije, poté, co odpadnou geopolitické nejistoty v podobně brexitu či obchodních válek. Naopak dovozy pravděpodobně zůstanou utlumené, jak zvolní růst mezd a domácnosti budou více spořit na horší časy. Bilance zahraničního obchodu by tak měla letos opět skončit slušným přebytkem.

Monika Junicke
Komerční banka