CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

04. 04. 2018

Evropský leasing loni vzrostl o 9,5 % na 333,8 mld. EUR

Objem evropského leasingu loni dosáhl 333,8 miliardy eur, což představuje meziroční růst o 9,5 %. Vyplývá to z předběžných výsledků za rok 2017, které zveřejnila organizace Leaseurope, zastřešující evropské leasingové společnosti. Podle Leaseurope loni v Evropě vzrostl leasing dopravních prostředků o 9,3 % a leasing strojů a zařízení o 12,9 %, naopak leasing nemovitostí vykázal pokles o 3,8 %. Údaje vycházejí ze souhrnu pořizovacích cen financovaných věcí bez DPH.

Největším evropským leasingovým trhem byla loni Velká Británie (s objemem obchodů 71,5 miliardy eur), následovaly Německo (59,6 miliardy eur), Francie (39,4 miliardy eur) a Itálie (26,6 miliardy eur).

„V některých zemích se stala tahounem růstu oblast financování strojů a zařízení. Tempo navyšování objemu leasingu strojů a zařízení v Evropě překonalo dynamiku nárůstu celkových investic do výrobních prostředků, který loni činil 3,1 %. To jen potvrzuje pokračování dlouhodobého trendu, pro který je typické stále častější využívání leasingových forem financování,“ říká hlavní poradkyně Leaseurope pro statistiku a ekonomická témata Jurgita Bucyteová.

Členové České leasingové a leasingové asociace (ČLFA), která sdružuje největší tuzemské poskytovatele účelových úvěrů a leasingu, loni poskytli firmám na jejich investice 112,6 miliardy korun, tedy o 5,1 % více než v roce 2016. Dalších 31,2 miliardy korun bylo učeno na financování potřeb domácností, meziroční nárůst v této kategorii činil 0,8 %.

Tisková zpráva ČLFA