Čtvrtek 23. září. Svátek má Berta.

Evropské burzy neudržely své dopolední zisky

Investice 13.09.2016 | 21:16 0 Komentářů

Západoevropské akciové trhy se po včerejším propadu částečně stabilizovaly, po dopoledním růstu aktuálně mírně klesají. Dnes na trhy negativně zapůsobily horší než očekávané indexy důvěry ZEW v Německu nebo pokles cen ropy a dalších komodit, což sráží energetické i těžební tituly. Mezi největší propadáky patří akcie chemické společnosti Air Liquide (-5 %) kvůli informaci o vydání nových akcií za účelem financování nákupu konkurenční firmy Airgas.

Americké akcie jsou od začátku seance pod prodejním tlakem a zatím odepisují přibližně procento. Také v zámoří se nedaří energetickému sektoru, v červených číslech jsou ale i všechna ostatní odvětví. Proti proudu jdou bezmála 3% růstem akcie Apple díky zprávě o nečekaně vysokých objednávkách nového modelu iPhone 7.

Ve ztrátě nakonec kvůli neúspěšnému závěru skončila i pražská burza, když index PX klesl o dvě desetiny procenta. Na tom měly největší vinu ztráty pojišťovny VIG (-2 %), naopak akcie ČEZ po čtyřech poklesech v řadě přidaly půl procenta. Vzrostly i akcie nováčka Moneta Money Bank (+1,7 %), což ale vyvážilo oslabení dvou zbývajících bankovních titulů.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik