Pondělí 14. června. Svátek má Roland.

Evropské burzy jako na houpačce, Moneta dál září

Investice 12.05.2016 | 16:55 0 Komentářů

Západoevropské akciové trhy jsou dnes jako na houpačce. Burzy otevřely propadem a například index Stoxx 600 ráno odepisoval 1 %. Ceny akcií se pak postupně zvedaly a brzy po poledni index o necelé procento rostl, aktuálně ale již je opět v menší ztrátě. Nedaří se třeba farmaceutickým akciím, posilují naopak energetické tituly.

Americké burzy zatím hledají směr, když hlavní indexy hodinu po otevření stagnují. Zklamání přinesly týdenní údaje z trhu práce. Skokanem dne jsou akcie chemičky Monsanto, které přidávají 9 % díky zprávám o možném převzetí německou společností Bayer.

Pražská burza dokázala své dopolední zisky uhájit a přidala 0,5 %. K tomu pomohl zejména 2,5% růst akcií Komerční banky, na kterých dnes proběhlo dříve avizované rozštěpení v poměru 5:1. V zisku byly i další velké emise kromě VIG. Index PX přitom zatím neovlivňují akcie nováčka Moneta Money Bank (+2,2 %), o které je stále obrovský zájem. Titul byl dnes s přehledem nejvíce obchodovanou emisí na domácím akciovém trhu a zatím posílil ve všech pěti seancích od IPO.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik