Pátek 30. července. Svátek má Bořivoj.

Evropské akcie v závěru úterní seance korigují svoje ztráty

Investice 03.04.2018 | 18:42 0 Komentářů

Evropský akciový index Stoxx 600 zahájil úterní seanci poklesem o více jak jedno procento, když reagoval na výprodeje na americkém i asijském kontinentu. V odpoledních hodinách začalo slábnout euro, což pomohlo evropským exportérům, a tak se indexu podařilo většinu svých ztrát vymazat. I tak se ale drží zhruba třetinu procenta pod březnovým zavíracím kurzem.

Nejhůře se dnes vedlo průmyslovým podnikům, jejichž akcie ztratily jedno procento. Naopak v plusu končí energetické tituly (+0,5 %) a v kladném se drží i prodejci zbytného zboží (+0,1 %).

Americká seance odstartovala růstem. Index S&P 500 si připisuje zisky okolo 0,6 %, nicméně počátek obchodování nepřinesl žádnou zprávu, která by měla trhy vysloveně povzbudit. Investoři tak zřejmě využívají předchozí výprodeje k opětovným nákupům, nicméně i tak je obchodování velmi rozkolísané. Světlým bodem byly lepší než očekávané tržby společnosti General Motors, jejíž akcie rostou o více jak tři procenta.

Pražská burza uzavřela se ztrátou 0,6 %. Nejhůře se dařilo rakouským titulům, když Erste přišla o 2,5 % a pojišťovna VIG klesla o 2,2 %. Vítězem se stala sázkařská společnost Fortuna, jejíž akcie vzrostly o 2,7 %, nicméně pro kterou je duben posledním měsícem, kdy se budou obchodovat její akcie na hlavním trhu pražské burzy. Přes dvě procenta posílily i akcie likérky Stock Spirits. Stupeň vítězů doplňuje textilka Pegas s růstem o 1,4 %.

MIROSLAV FRAYER
Komerční banka