Pátek 24. září. Svátek má Jaromír.

Evropské akcie dnes odevzdávají část svých předchozích zisků

Investice 27.01.2017 | 17:09 0 Komentářů

Index Stoxx 600 ke konci obchodování ztrácí do půl procenta, stejně jako valná většina regionálních indexů. Nejvíce dnes oslabují finanční instituce (- 0,7 %), hlavně díky švýcarským a italským bankám. UBS dnes ztrácí přes 4 % poté, co oznámila odliv 15 mld. CHF vkladů v posledním čtvrtletí loňského roku a výrazný pokles marží v prémiovém privátním sektoru. Další švýcarská banka Credit Suisse dnes oslabuje o 3,6 %. Poklesům dnes však vévodí italská dvojka UniCredit. Optimistické výroky jejího CEO o úspěchu navýšení kapitálu o 13 mld. EUR investory neuklidnily a posílají akcie banky o 5,2 % dolů. Jedinými rostoucími sektory jsou dnes komoditní společnosti a výrobci spotřebního zboží, jejichž akcie posilují o 0,5 %.

Přestože 68 % amerických společností, které zatím oznámily výsledky za loňský rok, předčilo očekávání, americké akcie v úvodu dnešního obchodování mírně ztrácejí a index S&P 500 oslabuje o desetinu procenta. Nejlépe na tom v začátku posledního obchodovacího dne tohoto týdne jsou farmaceutické společnosti, telekomunikace a informační technologie, jejichž akcie posilují do 0,5 %. Na opačné straně však indexy stahují dolů energetické společnosti a developeři, kteří oslabují okolo 0,7 %.

Pražská burza své odpolední zisky neudržela a zakončuje poslední obchodní den tohoto týdne s mírnou ztrátou 0,1 %. Zvrátit nepříznivý vývoj se snažily bankovní domy Erste a Moneta, které posilovaly o 1,4 a 0,8 %. Akcie Unipetrolu pokračovaly v reakci na dobré výsledky loňského roku a po včerejších 0,6 % dnes přidaly dalších 1,2 %. V zelených číslech dnes skončily i textilka Pegas (+0,9 %), nápojářská skupina Kofola (+0,8) a tabákový Philip Morris (+0,5). Do mírné ztráty dnes pražský index stahovaly především akcie telekomunikační společnosti O2 a pojišťovací skupina VIG s –1,6 %. Fortuna a CME zakončily týden se ztrátou 1,4 %. Přestože ČEZ oslabil pouze o 0,9 %, díky své vysoké váze stáhl pražský index dnes nejvíce dolů. Komerční banka jako jediná z trojice bank dnes oslabila o 0,6 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Equity Analyst