Neděle 18. dubna. Svátek má Valérie.

Evropská komise podpořila snahy Hospodářské komory ČR v boji proti zavedení minimální mzdy v Německu

Makro 21.05.2015 | 08:58 0 Komentářů

Evropská komise zahájila proceduru pro porušení práva EU s Německem. Důvodem je zavedení minimální mzdy pro všechny dopravní operace na území tohoto státu.  Evropská unie tímto krokem potvrdila správnost snahy Hospodářské komory ČR a dalších zemí Visegrádské skupiny v boji proti tomuto diskriminačnímu opatření. (Tisková zpráva: Hospodářská komora ČR)

Evropská komise se domnívá, že uplatnění minimální mzdy v Německu na všechny přepravní operace na německém území omezuje svobodu poskytování služeb a volný pohyb zboží nepřiměřeným způsobem. Německo má nyní dva měsíce na zaslání odpovědi Evropské komisi,“ prezentuje stanovisko Komise ředitelka CEBRE – České podnikatelské reprezentace při EU Alena Mastantuono.

Zavedení minimální mzdy v Německu přináší výrazné znevýhodnění tuzemských přepravců. Hospodářská komora ČR se v boji proti zavedení tohoto opatření spojila s komorami zemí Visegrádské čtyřky a nadále hodlá postupovat v rámci tohoto mezinárodního partnerství.

HK ČR dlouhodobě upozorňuje na diskriminaci, kterou toto opatření přináší. Rozhodnutí Evropské komise potvrzuje správnost dosavadního postupu HK ČR, včetně našich mezinárodních aktivit v této oblasti. Tento krok Komise proto vítáme,“ uvedl ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Českým firmám zavedením německé minimální mzdy vznikla povinnost písemně v německém jazyce nahlásit zahájení cesty, poštou nebo faxem, centrále celního úřadu v Kolíně nad Rýnem. Dále musí dopravci zaznamenávat počátek, konec a délku denní pracovní doby nejpozději do 7 dní, všechny údaje musí být pro účely kontrol k dispozici na území Německa, a navíc minimálně po dobu dvou let archivovány. V případě neplnění těchto povinností zaměstnavatelům hrozí pokuta až do výše 500 000 EUR.