Neděle 17. ledna. Svátek má Drahoslav.

Evropa po Fedu a nizozemských volbách v plusu

Investice 16.03.2017 | 16:35 0 Komentářů

Evropské akciové trhy navázaly na včerejší obchodování ve Spojených státech a dnešní ranní obchodování na asijském kontinentě. Index Stoxx 600 tak v odpoledních hodinách přidává půl procenta, když nejvíce rostoucím sektorem jsou se ziskem 1,3 % realitní developeři. Přes jedno procento však připisují i těžaři a zpracovatelé komodit a telekomunikační operátoři. Evropským akciím mimo zasedání americké centrální banky pomohly i výsledky parlamentních voleb v Nizozemí. Jediným sektorem, který netěží z globálního optimismu vůči akciovým trhům, jsou farmaceutické tituly, které odevzdávají necelé půl procento.

Po včerejším vzestupu si americké akcie vybírají oddechový čas. Index S&P 500 klesá o zhruba 0,1 %. I zde jsou největším propadlíkem akcie farmaceutických společností, které klesají o jedno procento. V plusu se drží finanční tituly (+0,4 %) a informační technologie (+0,1 %).

Pražská burza pár minut před svým závěrem roste o 0,4 %. Hlavním tahounem jsou dnes jednoznačně akcie ČEZ, které přidávají téměř dvě procenta. O jedno procento si polepšily i akcie textilky Pegas. Z velkých emisí končí seanci v plusu ještě Erste, Moneta nebo O2. Naopak nejvíce dnes klesají akcie Stock Spirits nebo Unipetrolu (-1,0 %).

MIROSLAV FRAYER, AKCIOVÝ ANALYTIK KOMERČNÍ BANKY