Čtvrtek 21. ledna. Svátek má Běla.

Evropa otočila do plusu; pražský parket bez reakce na rozhodnutí

Investice 06.04.2017 | 17:26 0 Komentářů

Evropské akcie otevřely poklesem o 0,7 %, když následovaly vývoj v Asii a Spojených státech poté, co Fed zveřejnil zápis ze svého posledního zasedání. Nicméně v průběhu dne se indexu Stoxx 600 dařilo postupně ztráty vymazávat, aby v závěru seance rostl o dvě desetiny procenta. Z pohledu sektorů se nejvíce daří realitním developerům, kteří si připisují 1 %. S odstupem je pak následují energetické a komoditní společnosti. Naopak trio dnešních propadlíků tvoří farmacie, telekomunikace a informační technologie.

Americký akciový trh vstoupil do dnešní seance růstem o 0,2 % a vymazává tak včerejší ztráty. Rostoucí ceny ropy pomáhají producentům černého zlata, jejichž akcie nyní rostou o 0,8 % a jsou podobně jako v Evropě nejúspěšnějšími. I na straně klesajících titulů je situace velmi podobná obchodování na starém kontinentě.

Pražský parket podobně jako včera zakončil s červenou nulou, když ztráta indexu PX nedosáhla ani jedné desetiny procenta. Opuštění kurzového závazku obchodování s akciemi nikterak významně neovlivnilo (více zde http://bit.ly/cnb_akc). Rozhodnutí ČNB se neprojevilo ani na zvýšené obchodní aktivitě, když zobchodovaný objem ve výši necelých 700 mil. CZK odpovídal průměrnému množství za poslední rok.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA