Sobota 16. ledna. Svátek má Ctirad.

Evropa končí seanci v mírném plusu, Amerika však míří opět do červeného

Investice 05.03.2018 | 17:43 0 Komentářů

Většina evropských sektorů na úvod nového týdne roste. Nejlépe se daří informačním technologiím, jejichž akcie přidávají 1,5 %. O více jak jedno procento posilují i farmaceutické a realitní tituly. Naopak chvost akciového pelotonu tvoří duo akcií finančních institucí a prodejců zbytného zboží.

V případě prvně zmíněného jde o ztráty o 0,6 %, kde se na tomto výsledku velkou měrou podílejí akcie francouzské pojišťovny Axa, které padají o 10 % v reakci na dohodu o převzetí pojišťovací společnosti XL Group. Axa se touto akvizicí stane globální jedničkou podle hrubého předepsaného pojistného v oblasti neživotního pojištění. Investoři negativně reagovali na příliš vysokou cenu, když nabídka za jednu akcii XL Group činí 57,6 USD, což bylo o třetinu více oproti páteční závěrečné ceně na burze. Evropský akciový trh jako celek si pak dnes připisuje třetinu procenta.

Americký akciový index S&P 500 na začátku dnešního obchodování klesá o necelé dvě desetiny procenta. Ztráty nejhoršího sektoru, kterým jsou průmyslové podniky, dosahují zhruba půl procenta.

Pražský parket uzavřel se ziskem tři čtvrtě procenta. Nejziskovějším titulem se staly akcie rakouské Erste Group, které dnes posílily o 1,8 %. Těsně je následoval tabákový producent Philip Morris ČR, jehož akcionáři si dnes přišli na 1,7 %. Stupeň vítězů pak doplňuje sázkařská společnost Fortuna se ziskem 1,1 %. Naopak trio červených dnes utvořily nápojářská skupina Kofola (-0,7 %), pojišťovna VIG (-0,7 %) a mediální skupina CME (-0,3 %). Objem obchodů dosáhnul necelé půl miliardy korun.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA