CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

17. 10. 2018

Euforie na akciových trzích dlouho nevydržela

Na akciové trhy přišlo po včerejšku velmi rychlé vystřízlivění. Zatímco včera uzavřelo více jak 95 % firem z indexu S&P 500 v plusu, na začátku dnešní americké seance si zisky připisuje jen 10 %. Nenašli bychom sektor, který otevřel v zeleném. Nejhůře se daří prodejcům zbytného zboží (-1,6 %) nebo energetickým společnostem (-1,4 %).

Celý index S&P 500 prozatím přichází o 0,9 %. Jednou ze zásadních věcí bude pro trhy zápis z posledního zasedání Fedu, který by měl být k dispozici ve 20 h. Ten může trhy posunout oběma směry. Důležité bude, na jakých úrovních vidí centrální bankéři vrchol úrokových sazeb.

Ačkoliv evropský akciový trh po vzoru Asie otevřel v plusu a index Stoxx 600 v jednu chvíli posiloval až o téměř 0,7 %, zisky se mu nakonec udržet nepodařilo. Aktuálně několik desítek minut před uzavřením trhů ztrácí dvě třetiny procenta. I zde k tomuto vývoji nejvíce přispěly akcie prodejců zbytného zboží a energetiků.

Pražský parket uzavřel se ztrátou pěti setin procenta. Nejméně úspěšným se staly akcie Kofoly (-2,7 %), z velkých emisí to byl ČEZ se ztrátou 0,7 %. Naopak jednoznačným vítězem byly akcie mediální skupiny CME (+3,3 %). Uvidíme zítra ráno, zda byl optimismus na místě, kdy společnost zveřejní výsledky za třetí kvartál http://bit.ly/CME_3QpreCZ. Druhou reportující firmou je antivirový vývojář Avast, který dnes uzavřel beze změny http://bit.ly/Avast_3QpreCZ.

MIROSLAV FRAYER
Komerční banka